Publicerat 15 mars, 2008

Fem vinnare när Umeå novellpris delades ut för första gången

Fem novellförfattare blev alla vinnare när Umeå Novellpris 2014 delades ut för första gången. Sanna Lindmark Starkenberg, Nina Hampusson, Henry Barsk, Mia Öström, och Else-Britt Kjellqvist fanns på plats vid lördagens välbesökta Novellfest på Gammliaområdet i Umeå för att ta emot priset ur författaren Torgny Lindgrens hand.

– Att Umeå har startat en novellpristävling tycker jag är lysande och fantastiskt, sa juryns ordförande Torgny Lindgren innan han presenterade de fem vinnarna vid ceremonin på Gammlia i Umeå lördag 15 mars 2008.
Han tycker att det finns för få publiceringsmöjligheter för noveller och att det är en litteraturform som hamnat i kris. Tävlingen är ett bra sätt att råda bot på det.

– Novellen är egentligen inte en konstform utan otaliga, berättade Torgny Lindgren. När vi i juryn i år skulle utse pristagare kom vi fram till att vi ville visa fram en provkarta på vad novellen kan vara, vad novellen kan erbjuda i konstnärliga och litterära möjligheter.

Se en film från Novellfesten på Gammlia:

De vinnande novellerna:
(alfabetisk ordning efter novellernas titel)

”Hannes & Hanna” av Sanna Lindmark Starkenberg, Umeå
Sanna är född 1984 i Skellefteå. Hon skriver också poesi och har publicerats i en antologi som gavs ut av Sörängens folkhögskola. 2007 vann hon tredje priset i Féile Filíochtas poesitävling.
– Jag har alltid skrivit, vet inte varför, men jag älskar orden och tycker att de hjälper mig, berättar hon.
Sanna sammanställer dikter och skriver smått på en ny berättelse vid sidan om sina socionomstudier.

”Präst i Kemi” av Nina Hampusson, Stockholm
Nina är född 1975 och uppvuxen i Gräsmyr, Västerbotten. Hon är journalist med bakgrund på dags- och kvällspress, jobbar i dag som redaktör på resemagasinet Allt om Resor.
Hon berättar om sin novell:
– Historien om prästen Nikolaus Rungius mumie har alltid berättats i min familj, och under husvagnssemestern när jag var 12 år åkte vi för att titta på hans kvarlevor.

”Rekviem” av Henry Barsk, Övertorneå
Henry är född 1958 i Tornedalen. Han är språklärare på högstadiet, en hängiven orienterare och skidåkare men också gitarrist i ”The Teachers”, ett band av likasinnade kollegor som lever ut sina rockmusikerdrömmar varje måndagskväll.
– Jag brukar hävda inför mina elever att vi läser böcker för att bli goda människor, säger Henry. Att skriva ger kanske samma effekt?

”Tabita” av Else-Britt Kjellqvist, Karis, Finland
Else-Britt är född 1944 på Söder i Stockholm. Hon har gett ut flera diktsamlingar och essäböcker tidigare, men ”Tabita” är hennes första novell som publiceras.
– I mitt skrivande drivs jag av ett starkt uttrycksbehov, en längtan att få kontakt och av att dikta mig själv inifrån, berättar Else-Britt. Min första dikt skrev jag när jag var nio år.

”VM i Calgary” av Mia Öström, Uppsala
Mia är född 1966 i Umeå. Hon har tidigare publicerat noveller i bland annat tidningen Vi, 00-tal och antologin Debut 2003.
– På jobbet skriver jag på beställning, hemma som jag själv bestämmer, säger Mia. Jag skriver för att ta reda på vad jag inte visste att jag vet och för att jag behöver koncentrationen.

Umeå Novellpris har instiftats som en del av Umeås satsning att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Med en årligt återkommande novelltävling vill Umeå skapa ett nytt forum för den svenska novellen och samtidigt befästa Västerbotten som Berättarnas län.

2008 års tema för novellen var Den nordliga dimensionen. Juryn bestod av Torgny Lindgren, författare, Gunnar Balgård, författare, Elin Claesson Hirschfeldt, kulturredaktör, Peter Kilhlgård, författare, Svante Weyler, förläggare, och Kerstin Wixe, kulturredaktör.

Novelltävlingen Umeå Novellpris 2014 kommer att pågå tre år i rad. Umeå Novellpris 2014 är en öppen novelltävling, den vänder sig till alla som skriver på svenska.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Fem vinnare när Umeå novellpris delades ut för första gången