Publicerat 22 april, 2008

Anteckningar från mötet om nycirkus

Söndag 20 april 2008 arrangerades ännu ett möte i serien Dialog 2014. Temat denna gång var nycirkus. Medlemmarna i gruppen Seven Fingers som gjort succé under veckan med sin föreställning Traces var inbjudna och berättade om sig själva. Sedan blev det samtal om nycirkusutövarnas förutsättningar och framtid i Umeå.

Ett seminarium i serien Dialog 2014. Umeå folkets hus, Pub Freja, söndag 20 april 2008 klockan 14.00.

Staffan Ling, dagens moderator, inledde med att hälsa deltagarna i nycirkusgruppen The 7 Fingers välkomna. Gruppen, som gett föreställningen Traces på Idunteatern under hela den gångna veckan, var inbjudna som gäster för att berätta om sina upplevelser och ge inspiration till Umeås unga garde av nycirkusartister. Alla i gruppen har gått på Montreals berömda cirkusskola varifrån de rekryterades till The 7 Fingers.

Goda råd från Heloise, Francisco, Raphael, Brad och Will i The 7 Fingers:

  • Öppna ögonen och gör profession av vad du kan.
  • Exponera er så mycket ni någonsin kan.
  • Deppa inte ihop för att ni inte är tekniskt perfekta. Försök om och om igen. Publiken gillar att ni är ”mänskliga”.
  • Var inte rädda för att prova alla genrer — musik, dans, akrobatik, skateboard eller jonglering. Till sist hittar man en nisch, som passar.

Flera nycirkusgrupper i Umeå
Efter denna inledning fortsatte diskussionen kring nycirkusen i Umeå. Idag finns flera olika grupper, en del är knutna till studieförbund, en del står helt fria. Kontakten mellan grupperna är sporadisk och inte särskilt frekvent eller organiserad.

För en tid sedan engagerade Ålö maskiner gruppen Cirkus Cirkör för en föreställning med frontlastare på torget.
– Vi har nycirkusartister i Umeå som skulle kunna göra en lika bra föreställning som Cirkus Cirkör, fastställde representanter för nycirkusen.
I Umeå finns flera artister som är professionella så till vida att de är duktiga. Ett 50-60-tal repeterar regelbundet. Ingen lever däremot på konstarten.

Men hur ska man då veta vilka grupper som finns? Var och hur man kan engagera dem? Tyvärr finns ingen riktig sammanställning över de olika grupperna. Detta skulle behövas, konstaterade Eva Lindau från Umeå Teaterförening. Ett förslag är att alla grupper skickar in material till kulturförvaltningen för publicering på kommunens hemsida. Grupperna behöver också en naturlig samlingsplats, en lokal som inte kostar pengar, men som kan nyttjas av alla inom nycirkusen i Umeå. Här måste kommunen träda in.

Träning i Rådhusparken
Kompetensen finns i Umeå, både artistiskt och regimässigt. En föreställning kommer att arrangeras på Ersboda Folkets Hus den 18 juni 2008. Alla är välkomna.
Under sommaren är det ofta fullt hus med cirkusartister som tränar i Rådhusparken, en perfekt möjlighet för allmänheten att stifta bekantskap med genren.

Nic Karlsson: Vi skulle absolut kunna sätta upp en bra show med de talanger vi har, men det kostar pengar.
Staffan Ling och Eva Lindau: Presentera ett paket för tänkbara arrangörer, företag och bidragsgivare.

Showcase på Idunteatern?
Nycirkus ligger i tiden. Det är en framtidskonst och det ligger en definitiv potential i detta, sammanfattade Staffan Ling. Men det är viktigt att nycirkusartisterna i stan syns och gör sig hörda. Hur vore det med en showcase på Idunteatern där alla får visa vad de kan? Dessutom behövs en sammanställning så arrangörerna vet var de ska vända sig när de behöver en show. Mycket har varit fokuserat på eld i Umeå, men det finns ju så mycket mer. Det är också lätt att konstatera att nycirkusen fyller en viktig uppgift som ungdomsaktivitet, det är en rolig och meningsfylld fritidssysselsättning för många ungdomar.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Anteckningar från mötet om nycirkus