Publicerat 20 januari, 2009

Juryns första rapport om kandidatstäderna

Juryn som ska rekommendera vilken stad som ska utses till Europas kulturhuvudstad har presenterat en rapport där de berättar varför de lät Umeå och Lund gå vidare till andra omgången.

Den 9 december 2008 kom beskedet från kulturhuvudstadsjuryn om att endast två kandidatstäder – Umeå och Lund – gått vidare i ansökningsprocessen. I sina överväganden fäste juryn mest vikt på hur städerna förhöll sig till de fastställda kriterierna ”den europeiska dimensionen” och ”staden och medborgarna” i sina ansökningar och presentationer.

I sin rapport skriver juryn en kortfattad kommentar om kandidatstädernas ansökningar och presentationer. Om Umeå skriver de bland annat att staden skulle kunna vara en ny typ av europeisk kulturhuvudstad i linje med stadens strategiska utveckling. Med sin geografiska position skulle Umeå kunna bjuda på ett nytt europeiskt perspektiv.

Juryn anser att Umeås ansökan presenterar många intressanta idéer men att det nu är viktigt att konkretisera innehållet och att möjligen också minska antalet teman och ”slogans”.

Hela rapporten på engelska (pdf)

Umeå och Lund har nu några månader på sig att fördjupa sina ansökningar. Senast den 30 juni 2009 ska de vara inlämnade. Representanter för juryn kommer att besöka städerna i augusti och den 7-8 september träffas i Stockholm för att bestämma vilken stad de tänker rekommendera som Europas kulturhuvudstad 2014.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Juryns första rapport om kandidatstäderna