connypalmkvist

Publicerat 20 april, 2009

Helsingborgsförfattare vinnare av Umeå novellpris 2009

Umeå Novellpris 2009 går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträffning och personlig språkkänsla gestaltat en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.
Den vinnande novellen Låglandet belönas med 60 000 kronor.

Fyra ytterligare bidrag belönas med 10 000 kronor;
Flickan från Elinsel av Aina Lilja, Byske
Högvatten av författaren Mats Wahl, Stockholm
Kolja! av Niklas Åkesson, Malmö
Det första man ska göra är att hitta en röst av Lisa Zetterdahl, Malmö
Utöver detta får Linnea Horner ett hedersomnämnande för sin novell Åskådliggörande.

Prisutdelningen ägde rum vid en ceremoni på stadsbiblioteket i Umeå fredagen den 17 april kl 12.00. Samtidigt släpptes en antologi med de vinnande bidragen samt utlystes Umeå Novellpristävling 2010.
Juryn har i år bestått av Per Olov Enquist, författare, Gunnar Balgård, författare, Elin Claeson, kulturredaktör vid Sveriges Radio i Stockholm, Peter Kihlgård, författare, Svante Weyler, förläggare, samt Kerstin Wixe, kulturredaktör vid Sveriges Radio i Luleå.

Umeå Novellpris instiftades för två år sedan med syfte att lyfta novellen som litterär form och som en del av Umeås satsning att bli Europas Kulturhuvudstad 2014, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Umeå 2014. Årets omgång, den andra i ordningen, lockade 1044 skribenter.

PRESENTATION AV PRISTAGARNA

Låglandet av Conny Palmkvist
Conny Palmkvist föddes 1973 och bor i Helsingborg. Han debuterade med Hej då, allihopa på bokförlaget Forum 2005, och följde upp den med Två hus vid slutet av en väg på samma förlag 2007. Senaste boken, Tusen ord för allt, släpptes på Brombergs bokförlag i mars 2009. Han tilldelades Helsingborgs Dagblads kulturpris i slutet av 2007. För närvarande arbetar han på sin fjärde roman.

Flickan från Elinsel av Aina Lilja
Aina Lilja bor i Byske, Västerbotten. Hon är född 1972 i Seoul, Sydkorea och uppvuxen utanför Malå i Västerbotten. Hon arbetar som läkare och är engagerad i en frikyrkoförsamling. Hon har tidigare skrivit krönikor i Norra Västerbotten och i Svenska Journalen men är ej skönlitterärt publicerad tidigare.

Högvatten av Mats Wahl
Författaren Mats Wahl bor i Stockholm och är född 1945. Han har publicerat ett 40-tal böcker, mest för ungdomar. Han har skrivit filmmanus och teaterpjäser och sex fackböcker om skolan. Han har tidigare belönats med bland annat Augustpriset, Deutsche Jugendlitteraturpreis och Kungliga Dramatiska teaterns pris för bästa pjäs för ungdomar. Mats Wahls böcker har översatts till tretton språk. Novellen Högvatten utgör första kapitlet i den kommande romanen Den Vanlige.

Det första man ska göra är att hitta en röst av Lisa Zetterdahl
Lisa Zetterdahl bor i Malmö. Hon är född 1983 i Norrköping, har en kandidatexamen i litteraturvetenskap och har gått två år på Fridhems folkhögskolas skrivarlinje. Hon skriver framförallt poesi och har haft dikter publicerade i flera tidskrifter och antologier.

Kolja! av Niklas Åkesson
Niklas Åkesson bor i Malmö och är född 1972. Han arbetar som lärare på Skurups Folkhögskolas skrivarlinje och har publicerat noveller i bland annat Pequod och Debut 2003. Han är också verksam som performanceartist och har tidigare varit svensk mästare i Poetry Slam.

Hedersomnämnande:

Åskådliggörande av Linnéa Horner
Linnéa Horner bor i Malmö. Hon är född 1980 i Linköping och uppvuxen på Österlen. Hon har sysslat en del med estradpoesi och är publicerad i några tidningar och i en antologi från Glimåkra folkhögskolas skrivarlinje.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Helsingborgsförfattare vinnare av Umeå novellpris 2009