money

Publicerat 27 april, 2009

Umeå kommun fonderar till kulturhuvudstadssatsningen

Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 27 april 2009 att fondera 38 miljoner kronor från 2008 års budgetöverskott till Umeås kulturhuvudstadssatsning.

Överskottet 38 miljoner kronor reserveras till Kulturhuvudstad 2014. Det innebär att Umeå kommun har lagt undan pengar som ska användas om Umeå utses till Europas kulturhuvudstad.

Nästan alla partier i kommunfullmäktige står bakom beslutet. Vänsterpartiet ville avsätta en mindre summa, 20 miljoner kronor, till satsningen och resterande 18,3 miljoner kronor till sociala investeringar. Rättvisepartiet Socialisterna ville använda överskottet för att minska nedskärningarna i socialnämnden.

– Vi sätter av pengarna nu när vi har möjlighet och det betyder också att vi inte behöver spara ute i verksamheterna för att få råd med kulturhuvudstadssatsningen. Det är inte fult att spara ihop till en framtida satsning som är viktig för Umeå, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S).

Umeå kommun kommer att satsa 100 miljoner kronor i projektet som totalt har en föreslagen budget på drygt 400 miljoner kronor.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå kommun fonderar till kulturhuvudstadssatsningen