Publicerat 2 juni, 2010

Multikonstverk om hällristningar

Umeå kommun beviljar 180 000 kronor till en förstudie för projektet ”Rock Art in Sápmi”, ett multikonstverk om hällristningar i samernas land, som ska ha premiär under 2014.

Projektet ”Rock Art in Sápmi” är Västerbottens museums vision för ett multikonstverk, en föreställning om den bildskatt som finns bland gamla hällristningar och hällmålningar i samernas land. Föreställningen är tänkt att skapas i samverkan mellan forskare, berättare, skådespelare, musiker, dansare och skolbarn och det ska förmedla kunskap om nordliga kulturtraditioner. Premiär beräknas ske under Umeås kulturhuvudstadsår 2014.

Kommunstyrelsens arbetutskott beviljar 180 000 kronor till en förstudie för att bedöma förutsättningarna för att genomföra projektet och utreda fortsatt finansiering. ”Rock Art in Sápmi” är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer i Norge, Sverige, Finland och Ryssland och det faller väl in bland de samarbeten som lyfts fram i Umeås kulturhuvudstadssatsning.

Foto: Franck Zecchin. Creative Commons: Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Multikonstverk om hällristningar