Publicerat 10 december, 2010

Västerbottens museum får stöd för Rock Art in Sápmi

Rock Art in Sápmi, ett omfattande kulturprojekt som bland annat behandlar hällristningar och andra former av nordliga kulturtraditioner, får 4,5 miljoner kronor i stöd av kulturhuvudstadsutskottet fram till år 2014.

Syftet med projektet är att alla som bor i Sápmi* ska lära mer om nordliga kulturtraditioner och på olika sätt föra in kunskapen in i samtiden för att vi ska lära oss mer om varandra. Det innehåller flera delar, bland annat samisk teater om hällkonst, konstutställning, konstperformance och pedagogiska skolprogram. Det innefattar även en världspremiär 2014 under Samiska veckan i Umeå med scenkonstproduktionen Rock Art in Sápmi.

Rock Art in Sápmi är ett av huvudprojekten i Umeå kulturhuvudstadsansökan. Det uppfyller de kriterier som finns för ett kulturhuvudstadsprojekt och det kommer att ingå som en del av Kulturhuvudstadsprogrammet. De 4,5 miljoner kronor som kulturhuvudstadsutskottet ger i stöd betalas ut under förutsättning att EU-programmet Kolarctic beviljar projektet 15 miljoner kronor.

*) Samerna har sedan urminnes tider levt i ett område som i dag sträcker sig över fyra länder. Det består av Kolahalvön i Ryssland, nordligaste Finland, norra Norges kust- och inland och delar av Sverige från Idre i söder och norrut. Detta område kallas Sápmi (Sameland).

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Västerbottens museum får stöd för Rock Art in Sápmi