Publicerat 17 januari, 2011

Mäktig invigning i Åbo 2011

I helgen invigde Åbo Europas kulturhuvudstadsår! Det blev en invigning som gick i akrobatikens, kylans och fyrverkeriets tecken! 50 000 besökare såg invigningsceremonin vid kajen på lördagskvällen.
Umeå 2014 var inbjudna till Åbos invigning av Europas kulturhuvudstad 2011. 50 000 åskådare, däribland Finlands president Tarja Halonen, Sveriges kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och cirka 180 journalister från hela världen, kunde bevittna en storslagen och påkostad invigningsceremoni invid och över Aura å som rinner genom Åbo.

Invigningsshowen genomfördes av den brittiska gruppen Walk the Plank. I föreställningen deltog luftakrobater, skådespelare, dansare från hela världen som samarbetar med finländska artister och hundratals Åbobor, totalt 1700 personer. Temat var kommunikation. Publiken fick också höra en för invigningen ihopsatt kör med 350 sångare framföra kulturhuvudstadssången Lycka på färden.

Säkerheten viktig
Säkerheten var en stor fråga för arrangörerna. Till exempel hade polisen ett tufft jobb att hantera de hundratals personer som gick ut på åns svaga is för att bättre se invigningen. Och enligt uppgift fördes sex personer till sjukhus, allvarligt påverkade av kylan, minus 21 grader.

Logistiken kring ett evenemang med så många besökare på en så liten yta, var också en stor utmaning enligt arrangörerna.

Budgeten för Åbos kulturhuvudstadsår är ungefär som Umeås, cirka 400 miljoner kronor där finska staten skjutit till 160 miljoner. Cirka 30 miljoner kronor är sponsorintäkter.

– Vi lär oss oerhört mycket av att besöka andra kulturhuvudstäder och vi knyter värdefulla kontakter inför Umeås kulturhuvudstadsår, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Logomo invigdes
Under helgen invigdes också utställnings- och evenemangscentret Logomo, en gammal maskinverkstad som renoverats. Under året kommer 50 föreställningar att visas här och de sex utställningarna på Logomo är öppna under årets alla dagar.Bildkonstutställningarna med KiasmasEija-Liisa Ahtilas och Isaac Juliensverk, Alice i Underlandet och Tom of Finland är verkliga höjdpunkter bland konstupplevelserna. Logomo är från och med i söndags öppen för alla.

Kultur- och idrottsministern bjöd Europa till Umeå
Sveriges kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var en av talarna på lördagkvällens bankett på Åbo slott med 500 matgäster. Hon inledde sitt tal med att hälsa alla välkomna till Umeå – Europas kulturhuvudstad 2014. Och även hon såg deltagandet vid invigningen som en möjlighet att dra lärdomar och inspireras inför vårt kulturhuvudstadsår.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Mäktig invigning i Åbo 2011