lutz

Publicerat 23 mars, 2011

Finlandssvensk seger i Umeå novellpristävling

Första pris i tävlingen Umeå Novellpris 2011 har tilldelats Hannah Lutz, född i Ekenäs, Finland, men numera boende i Köpenhamn. Förstapriset på 50 000 kr får hon för novellen Den elfte versionen för att den på ett mångtydigt och verkningsfullt sätt skildrar en ung flickas bemödanden att i språk och handlingar överkomma ett utanförskap som kan besegras.
Förstapriset utgörs av 50 000 kronor. Fem ytterligare bidrag har vardera belönas med 10 000 kr. Dessa är:
Rakt upp och ner av Clara Söderlund, Nacka
Utan skugga av Erik Helmerson, Stockholm
Norden av Lova Fredriksson, Piteå
Grisen av Mette Mjöberg Tegnander, Lund
Haren av Tiina Laitila Kälvemark, StockholmPrisceremonin ägde rum fredag 18 mars i samband Littfest – Umeås internationella litteraturfestival, på Idunteatern i Umeå. Prisutdelare var kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark och författaren Gunnar Balgård. I årets jury ingick förutom Gunnar Balgård författarna Per Olov Enquist och Peter Kihlgård, radioproducenterna Kerstin Wixe och Elin Claeson samt Svante Weyler, förläggare.

Hannah Lutz vann tävlingen i hård konkurrens. 680 olika författare hade skickat in tävlingsbidrag. Juryns bedömning har skett anonymt; de förseglade kuverten med författarnas namn öppnades efter juryns beslut.

I samband med prisceremonin släpptes en antologi med de vinnande bidragen samt utlystes Umeå Novellpris 2012, den femte tävlingsomgången.

Bakgrund
Umeå Novellpris instiftades 2007 med syfte att lyfta novellen som litterär form och som en del av Umeås satsning på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Den totala prissumman varje år är 100 000 kronor.

Författarpresentationer:

Första pris:

Den elfte versionen av Hanna Lutz
Född 1984 i Ekenäs, Finland.
– Jag bor numera i Köpenhamn där jag tränar mina danska konsonanter, kokar soppor för diverse folkkök och arbetar med min magisteravhandling om skandinavisk ljudpoesi. Att gestalta olika typer av relationer genom dialog är det roligaste och svåraste med skrivandet.
Juryns motivering: Novellen Den elfte versionen vinner förstapriset för att den på ett mångtydigt och verkningsfullt sätt skildrar en ung flickas bemödanden att i språk och handlingar överkomma ett utanförskap som kan besegras.

Övriga pristagare:

Rakt upp och ner av Clara Söderlund
Nacka, Stockholm, född 1979, jobbar som informatör.
– Jag har gått Dramatiska Institutets radiolinje, bland annat skrivit för DN och frilansat som lektör. Det skönlitterära skrivandet är ett behov som hittills varit en hemlig last. Jag har alltid skrivit lite vid sidan om och pysslat med en rad olika historier under senare tid. En av ursprungsidéerna till den här novellen dök upp när jag var arbetslös. Alla avundsvärda personer med stadiga arbeten verkade prata om stegmätartävlingar. Sambandet gjorde mig fundersam.

Utan skugga av Erik Helmerson
Stockholm, född 1967.
– 2006 tillbringade jag mina första veckor på Island, ett besök som planterade något i mitt hjärta som fortfarande växer. Jag skrev en roman om det, Blixthalka, som kom ut på Norstedts två år senare. Våren 2011 kommer min andra roman på samma förlag, Den onödige mannen, en thriller utan mord och utan hjältar. Om dagarna skriver jag filmkritik för nyhetsbyrån TT Spektra, frilansar för Expressens kultursidor och tänker mycket på Gud och karga öar.

Norden av Lova Fredriksson
Piteå, född 1986.
– Jag har gått skrivarlinjen vid Fridhems folkhögskola och publicerats i några tidningar. Studerar nu på socionomprogrammet i Göteborg och försöker hitta tid till att skriva. Det är svårt. Men någon sa till mig “att inte skriva är också att skriva”. I så fall skriver jag mycket. Låter det ligga och gro. Norden ingår i en novellsamling under arbete. När den mognat ska jag sätta mitt namn på den, men egentligen ska den vara skriven av Norrland. Av tallarna och lingonen och djuren. Av sättet man suckar på. Allt det där jag har förstått att jag är.

Grisen av Mette Mjöberg Tegnander
Lund, född 1987.
– Berättelser har alltid fascinerat mig, sanna som osanna. Jag fantiserar gärna ihop historier själv, men tycker att det är minst lika roligt att lyssna på andras. När jag jobbade extra på hemtjänsten var vissa dagar nästintill fantastiska. Över en kopp kaffe eller under tiden som jag diskade, fick jag höra både allvarsamma historier och roliga anekdoter. Nu går jag journalistlinjen på Skurups folkhögskola och vill berätta historier genom journalistyrket. Jag har även gått skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola.

Haren av Tiina Laitila Kälvemark
Stockholm, född 1970.
– Jag är uppvuxen i Kärsämäki i Norra Österbotten, Finland. Journalist och arbetar som nyhetsproducent på Sisuradio, Sveriges Radio. Jag kom till Sverige som kärleksinvandrare 1994 och skulle egentligen bara ha stannat i tre månader. En av mina noveller, Näky (Synvillan), har tidigare publicerats i den finska antologin Novellit 2008 (Gummerus). Mitt modersmål och huvudsakliga skrivarspråk är finska. Haren är min första skönlitterära text på det svenska språket.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Finlandssvensk seger i Umeå novellpristävling