Publicerat 18 oktober, 2011

Flyttfåglar ska visa vägen till kulturhuvudstaden

Fåglarna, som under delar av året återfinns i Umeälvens delta, har huvudrollen i ett spännande och nyskapande projekt som nu blir ett inslag i kulturhuvudstadsåret. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott stöttar projektet Fåglarna visar vägen som sammanlänkar kulturarbetare från de ställen där fåglarna väljer att stanna till.

Syftet med projektet är att låta fåglarna vara länkar mellan olika kulturer i Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Flyttfåglarna sammanlänkar kulturarbetare från de ställen där fåglarna väljer att stanna till.

– Jag är jätteglad att kommunen och kulturhuvudstadsåret på det här sättet drar nytta av det fantasiska fågelliv vi har i Umeå. I och med detta beslut kan vi redan våren 2012 få iväg de första fåglarna med satelitsändare, en fiskljuse till exempel kan ta sig ända ner till Sydafrika. Jag hoppas och tror att projektet också kan inspirera barn och unga att lära sig mer om fågelliv, teknik och geografi. Kanske kan också fågellivet inspirera till eget skapande, säger Per Hansson från Umeå fågelförening.

– Detta projekt är unikt på det sättet att det visar bredden i kulturhuvudstaden. Människor i alla åldrar, från olika länder och kulturer sammanförs med fåglarna som röd tråd. Projektet har en imponerande bredd och här finns mycket stora möjligheter för till exempel skolor och föreningar att medverka, säger Marie-Lousie Rönnmark (S), kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Beslutet i utskottet innebär också att kommunen går in med 110 000 kronor i projektet. Förutom att på olika sätt följa de ringmärkta fåglarna planeras flera andra kulturevenemang inom ramen för projektet, till exempel en dansföreställning med fågeltema och olika konstsatsningar.

Foto: John Benson. Creative Commons: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Flyttfåglar ska visa vägen till kulturhuvudstaden