Publicerat 29 november, 2011

Fotoutställningar med två perspektiv

En grupp fotografer får stöd av Umeå 2014 för att utveckla sin projektidé Vi och dom andra, som handlar om att genomföra åtta utställningar med dokumentärfoto under kulturhuvudstadsåret. 2012 ska man genomföra en inledande workshop med en känd lettisk fotograf.

De åtta utställningarna som planeras ska visa två perspektiv av samma verklighet – inifrån och utifrån. Grupper som berörs av ett tema skildrar sin egen tillvaro inifrån med stöd av en professionell fotograf och yrkesfotografer tar sig an samma tema med ett utifrånperspektiv.

– Vi vill använda den socialdokumentära fotografins starka uttrycksmedel för att synliggöra mindre kända företeelser och bidra till en mer nyanserad syn på samtiden, säger fotografen Lars Öberg, som är en av initiativtagarna till projektet.

Temana är inte fastställda ännu – det kommer att göras under 2012. Kring varje utställning vill man dessutom arrangera relaterade aktiviteter, till exempel paneldebatter, workshops, föreläsningar eller utbyten med Riga.

Projektidén får 20 014 kronor från Kulturskjutsen att använda till en inledande workshop i Umeå under första kvartalet 2012 med fotografen Inta Ruka från Riga. Hon är Lettlands främsta dokumentärfotograf och har uppmärksammats internationellt, bland annat i ett timslångt program i SVT nyligen.

Gruppen med Umeåfotografer som tagit initiativ till projektet Vi och dom andrabestår av Elin Berge, David Dahlberg, Alexandra Ellis, Malin Grönborg, Johan Gunséus, Sara Lindquist, Linda Thompson och Lars Öberg.

Mer information om Kulturskjutsen

 

Foto: Malin Grönborg

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Fotoutställningar med två perspektiv