Publicerat 2 december, 2011

Bildmuseet höjer ambitionsnivån

Bildmuseet i Umeå har länge haft en stark internationell position. Den nya museichefen Katarina Pierre vill även stärka museets roll som lokal mötesplats efter flytten till Konstnärligt campus.

– Med de nya lokalerna höjs ambitionsnivån, säger Katarina Pierre när hon visar runt i det hus vid Umeälven som öppnas officiellt i mars 2012.

Att grannarna är HUMlab-X samt Konst-, Design- resp Arkitekthögskolan skapar förstås möjligheter. Katarina Pierre räknar med framtida samarbeten som stimulerar alla aktörer.

Det nya läget betonar att Bildmuseet inte bara är ett konstmuseum, utan också en enhet vid Umeå universitet. Inget annat universitet i Sverige har ett publikt samtidskonstmuseum av Bildmuseets kaliber (kan jämföras med museerna vid till exempel Harvard, Yale och Berkley).

– Med det har vi tillgång till två världar. Universitetet, med sin kunskap och forskning, är en värdefull resurs, och dessutom har vi ett eget nätverk inom konsten

Barnverkstad och performance
Många har annars blandat ihop Bildmuseet med den nuvarande grannen Västerbottens museum på Gammlia. Platsen är ett inarbetat besöksmål. Katarina Pierre hoppas nu att lika många ska hitta till det nya Bildmuseet.

– Det är viktigt att Umeåpubliken känner sig välkommen, att det här inte bara är ett campusområde. Vi ska satsa på att ha ännu mer publik verksamhet.

Utställningarna är självklara inslag, men i museichefens planer ingår också barnverkstad, öppen förskola och öppna kvällsföreläsningar.

– På bottenplanet öppnar sig Bildmuseet mot kafét, som blir en knutpunkt på Konstnärligt campus. I gränsytorna kan man till exempel ordna performance, konserter och dansföreställningar.

Hel glasvägg
Huset, som ligger ett färgstänk från Strandpromenaden, är välkomnande i sig. De stora glasytorna skapar lätt nyfikenhet inför vad som händer på den andra sidan.

– Där bakom presenningen är hela väggen av glas.

Att det också ska vara lätt att röra sig inne i det sju våningar höga huset, var ett av de önskemål som framfördes till den danske arkitekten Henning Larsen.

– Det har varit otroligt spännande att vara med i processen. Det är ju första gången som såväl vi som arkitekten och byggherren uppför ett konstmuseum.

Utställningar på turné
Desto större erfarenhet har Katarina Pierre av internationella samarbeten. Hennes kontakter med Sydafrika, som sträcker sig tillbaka till 1980-talet, tog hon med sig och förädlade ytterligare när hon 1995 anställdes som intendent vid Bildmuseet. Det har lett till några av de många utställningar som producerats av Bildmuseet och som sedan fortsatt på nationell och internationell turné.

– I år samarbetar vi med Johannesburg Art Gallery och dessutom med museer i Prag, Riga, London och New York.

Text: Claes Björnberg. Foto: Andreas Nilsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Bildmuseet höjer ambitionsnivån