eujapanfst2

Publicerat 27 januari, 2012

Diskussion om samarbete med EU-Japan Fest

Att vara Europas kulturhuvudstad kan ge oväntade ringar på vattnet. Generalsekreteraren för EU-Japan Fest, herr Shuji Kogi, besökte i slutet av januari 2012 för första gången Umeå för att diskutera ett samarbete med Umeå 2014.

EU-Japan Fest (Fest står för festival) är en stor japansk kommitté, vars medlemmar kommer från de flesta av landets största industrier och politiska elit. Kommittén samarbetar långsiktigt med Europas kulturhuvudstäder när deras år är tillända. För Umeås del skulle det innebära ett samarbete över tio år mellan år 2015-2025.

– Det visar att kulturhuvudstadsår gör intryck även på stora industrikoncerner i världen. De vet att det finns mycket kreativitet, öppna sinnen och växtkraft i orter som utses till Europas kulturhuvudstad och vill skapa nätverk, kontaktytor, kulturella broar och projekt för ömsesidigt utbyte, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande.

– Umeå har en ung befolkning som kommer från hela världen och även om avståndet mellan Europa och Japan kan tyckas långt gör ny teknologi det möjligt för mycket goda samarbeten, menar Shuji Kogi.

I hans reseprogram till Umeå ingår även besök vid Komatsu Forest, Designhögskolan, Konstnärligt Campus samt Galleri Andersson Sandström.

Bilden: Jan Björinge, kulturhuvudstadsdirektör Umeå 2014, Sara Sandström, Galleri Andersson Sandström, Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, Roland Carlsson, näringslivschef Umeå kommun, Shuji Kogi, EU-Japan Fest, Stefan Andersson, Galleri Andersson Sandström, Jan Bergman, kommunikationsdirektör Umeå kommun.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Diskussion om samarbete med EU-Japan Fest