hardcorearkivbild5

Publicerat 24 januari, 2012

Lyckat kulturskjutsarrangemang om hardcore

Folkrörelsearkivet fick ett av de första bidragen från Kulturskjutsen för att arrangera en filmvisning om 1990-talets hardcorerörelse i Umeå. Arrangemanget blev mycket lyckat och lockade stor publik.

Alexander Svartvattens film För länge sedan i en galax långt, långt borta är baserad på material ur samlingen Umeå Hardcore arkiv hos Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Premiärvisningen ägde rum på Hamnmagasinet den 21 december 2011 då man också ordnade ett samtal om Umeås hardcorescen på 1990-talet.

– Arrangemanget, som var ett första tillfälle att tillgängliggöra arkivsamlingen, blev mycket lyckat, säger Karin Holmgren från Folrörelsearkivet i Västerbotten. Hamnmagasinet blev fullsatt till sista stol och vi räknade in cirka 160 besökare varav de flesta satt kvar efter filmvisningen och lyssnade till soffsamtalet.

I soffsamtalet som leddes av journalisten Viktor Hariz från P4 Västerbotten deltog musikerna Dennis Lyxzén, Mattias Abrahamsson och Markus Ödebygd, Umeås mesta hardcoremamma och arrangör Inger Sandström samt Marie Adolfsson från Hamnmagasinet, tidigare Galaxen. TV4 Umeå var på plats och bevakade arrangemanget. Samtalet filmades också av ett dokumentärteam från SVT.

Arrangemanget var ett av de första projekten som fick bidrag från Umeå 2014:s satsning Kulturskjutsen, som är till för att föreningar och fria aktörer ska kunna testa eller utveckla projektidéer som kan bli programpunkter under 2014.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Lyckat kulturskjutsarrangemang om hardcore