Publicerat 7 februari, 2012

Elevernas möte med Chris Medina

Tre Midgårdselever fick chansen att träffa Chris Medina för en intervju innan hans uppträdande i Glashuset fredagen den 3 februari 2012. Här är deras reportage.

Chris Medina – ett riktigt fenomen

Chris Medina är internetfenomenet som för ett år sen slog igenom med låten ”What are words”. Sedan dess har mycket hänt, bland annat en världsturné och en ny skiva. Allt detta tack vare Idol och hans gripande historia.

medina2Jag möter Chris Medina, 28, i Rådhuset en kall fredag tillsammans med två fotografer från Midgårdsskolan. Han är här för att hålla en kort spelning i Glashuset. Efter lite kallprat om hur kallt vädret är här får jag reda på att det inte är sådan stor skillnad från vädret i hans hemstad Chicago.

Han säger att hans liv inte skiljer sig så mycket från någons annans vanliga vardagsliv mer än att han måste ta hand om sin fru mer än andra kanske måste. 2009 råkade hans fästmö Juliana ut för en tragisk bilolycka och blev gravt hjärnskadad, därav kom låten ”What are words” till. Efter tre månader vaknade hon upp ur koman till följd av bilolyckan. Låten handlar om att han ville stå fast vid sitt ord och inte överge henne när hon behövde honom som mest.

Chris berättar att hans eget låtskrivande inte är speciellt svårt. Snarare tvärtom eftersom att han har så mycket han kan skriva om.

– Det är lätt att skriva om allt som har hänt med Juliana, för mig är det lättare att sjunga om det än att prata om det. Så det skulle vara svårare att skriva om till exempel politik eller fundera ut vad annat jag skulle kunna skriva om. Det som däremot är svårt är att kunna skriva det på ett fint och melodiöst sätt.

Sången kom inte in Chris liv förrän i 15-års ålder, då ett band på hans High school sökte en sångare.

– Jag tänkte, varför inte? Jag tyckte om att sjunga hemma men jag tyckte inte att jag var speciellt bra. Men det var kul så jag provade på det och ja, här är jag, säger han med ett skratt.

Professionellt började han dock inte sjunga förrän för fem år sen. Chris sökte till American idol 2011 och hamnade på 40:e plats men trots sin dåliga placering kan man inte påstå att han inte nått framgång. Snarare motsatsen. Hans låt ”What are words” tillbringade 19 veckor som listetta i både Sverige och Norge. Just nu är han på väg till Norge för att skriva fler låtar till sin nya skiva som ännu inte är klar. Han skriver för det mesta låtarna själv och utgår gärna från egna upplevelser.

medina1Han har träffat en hel del olika artister och producenter under sin resa i Sverige såsom Danny, Erik Hassle, Tove Styrke och Amanda Jensen. En av låtarna, ”Amazing”, på den kommande skivan är skriven av producenten Anders Bagge.Chris Medina är just nu i Umeå för att medverka i Go´kväll och han passar på att göra en gratisspelning i Glashuset. Som artist tycker han att det är viktigt att uppleva olika kulturer och platser och lära känna sina fans.

– Sverige och Norge är två av länderna som verkligen har tagit mig till sig sen låten ”What are words” kom ut. Mina producenter bor i Norge så jag ska dit nu och spela in vad som kanske kan bli den nya ”What are words”.

På frågan vad han skulle vilja säga till sina svenska fans svarar han:

– Först och främst vill jag säga tack. Och fortsätt vara söta och lyssna på min musik är ni snälla, säger han och skrattar än en gång.

Han tar en sista klunk av sitt te och greppar sin gitarr innan det är dags för honom att gå ut och uppträda i Glashuset.

Text: Lisa Ollesdotter Rosander
Foto: Stina Jonsson

En del av Chris Medinas framträdande i Glashuset:

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Elevernas möte med Chris Medina