Publicerat 16 februari, 2012

Umeåarrangörer samordnar sina evenemang

Paketerade erbjudanden och en gemensam evenemangskalender är något av det som kantar vägen till målet: ett bättre Umeå för både boende och besökare. Som ett första steg möttes evenemangsarrangörer och besöksnäringen i en ”speed-dating” på Norrlandsoperan den 13 februari 2012.

– Umeå är egentligen en fantastisk stad. Bara från februari till maj ordnas sex festivaler.
Så uttryckte sig Elin Hellrönn, projektledare för MADE-festivalen, under mötet.

Och visst imponerar det, när representanter för de större evenemangen i Umeå ger en samlad presentation av utbudet. Samtidigt finns det saker att förbättra, vilket också var syftet med måndagens möte.

Det samlade, som Umeå kommuns marknadschef Anna Olofsson inledningsvis slog fast, de två viktigaste näringarna när det gäller att öka pulsen i staden. Detta för att behålla dynamiken och se till att Umeå fortsätter att växa. Vid hennes sida fanns Mikael Östberg från VisitUmeå:
– Vi har en rad bra evenemang, men det spretar lite och det saknas överblick. Nu tar vi första steget mot en ökad samordning.

Folkmusik, snö och motorer
Därefter fick arrangörerna några minuter var för att presentera sina evenemang – och sina behov – för representanter för restauranger, hotell, bussbolag och andra aktörer:

• Umefolk. Norra Europas största folkmusikfestival vintertid räknade senast in 3 000 besökare och 400 musiker. Behoven är samarbete med hotell och transportörer, ett kännetecken är en miljömedveten publik.

• Umeåmästerskapen i snöskulpturer. Med anor från 1990 har hittills 160 skulpturer skapats av 480 deltagare. I år är temat ”Umeå by night”.

• Umeå Motor Week. Wheelsmässan på Nolia, med 9 000 besökare 2011, växer 2012 till en hel vecka, som samarrangeras av en rad motororganisationer.

Mot Europarekord
• House of Metal. Anordnas 2012 för sjätte gången, den första helgen i mars. Man räknar med 4 000 besökare, bland annat från Japan, England, Tyskland och USA.
– Ambitionen är att vara bäst i Sverige i genren, berättade Hans Andersson från Umeå folkets hus.

• Samiska veckan. Noterade redan första gången 2000 närmare 12 000 besökare. För några år sedan genererade veckan 420 gästnätter för de som besökte Umeå enkom för arrangemanget.

• Umeå Open. Sveriges största inomhusfestival ska inom kort slå Europarekord. 2012 väntas 7 000 besökare, varav mer än en tredjedel är tillresta. Arrangörerna söker samarbete med restauranger och presenterar i år en mobil-app med tips om resa, boende och mat.

• Täfteåfestivalen. Flyttar 2012 till Täftelogen, som i vanlig ordning ska presentera de bästa lokala banden.

Växer fram till 2014
• V75 Umåker. 10 000 besökare förväntas under sista helgen i april 2012. Ambitionen att vara ett brett publikarrangemang, och det har kallats ”Umeås bästa ragg-ställe”.

• MADE-festivalen. Arrangemanget, som vill locka publiken att prova något nytt, fyller Norrlandsoperan under fyra dagar. Många besökare och artister är tillresta. Samarbetar med arrangörer och aktörer lokalt, nationellt och internationellt.

• Kulturnatta. Ett jättearrangemang med uppemot 50 000 besökare och 2 500 utövare. Ska växa successivt i form av ”årsringar”, till att gå från lokal nivå till nationell, för att 2014 ha ett europeiskt perspektiv.

Störst i Umeå
• Umeå fotbollsfestival. Slår fast att man är Umeås största årliga evenemang. Siktar på tio deltagande nationer och att besökarna totalt ska omsätta 50 miljoner kronor. Stora planer på att utveckla arrangemanget, till exempel med Liverpool fotbollsskola, festivalmenyer, festivalpris på hotellen, cirkus för barnen, festivalbåtturer på älven och guidade stadsturer.

• Holmöfestivalen. Rekordet för antalet besökare är 2 850. Läget, en mil ut i Kvarken, innebär vissa logistiska problem, och dessutom önskas direktbuss från Umeå.

• Swedish Beach Tour. Sveriges mesta beachvolleystad erbjuder 20 000 besökare tävlingar mitt i centrum. Det mediala genomslaget är mycket stort.

Vill se resultat
Utanför programmet kunde så Margaretha Lundquist från Nolia berätta om den nya mässan Trädgård & Antikt i april 2012. Siktet är inställt på uppemot 6 000 besökare på tre dagar, och 300 bussföretag runt om i landet har fått ett bra pris för att kunna göra paketresor.

Dessutom föreslog Mikael Östberg någon form av föräldra/kompis-paket, för dem som hälsar på studenter i Umeå. Han ställde också förhoppningar om att mötet på operan ska ge liknande resultat:
– Jag skulle bli fantastiskt glad om det kommer färdiga erbjudanden på hemsidorna till de olika evenemangen.

Han kunde också berätta om en ny evenemangskalender på webben. Den ska underlätta planeringen för alla aktörer, till exempel för att undvika krockar eller tvärtom uppnå synergier mellan olika evenemang.

”Bra med samsyn” 
Ett konkret förslag under dagen var att det beställs särskilda festival-tåg från Stockholm inför ett större arrangemang. Detta bejakades efteråt av Rose-Marie Taube från Företagsresor.
– Det är en strålande idé, och SJ är fullkomligt öppna för förslag. Tågresan skulle kunna bli Dag 1 på en festival.

Mötet kommer att följas upp av en träff för besöksnäringen den 23 februari 2012, och ytterligare en speed-dating den 18 april 2012. En som var nöjd med detta inledande möte är Mia Karlsson-Jonsson på Rex.
– Det är jättebra att träffas så här. Evenemangskalendern är en mycket bra idé. Dessutom är det viktigt att vi pratar med en röst och har en samsyn kring marknadsföringen av Umeå.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeåarrangörer samordnar sina evenemang