evalindstrm

Publicerat 1 mars, 2012

Apan och jag är årets svenska bilderbok

Föreningen Krumelur i Umeå ger den första ”Snöbollen”, ett nytt nationellt bilderbokspris, till Eva Lindström och boken Apan och jag. Priset delas ut på en gala i samband med litteraturfestivalen Littfest i Umeå den 16 mars 2012.

Prissumman är 50 000 kronor och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form.

Juryns prismotivering lyder: ”Med bilderboken Apan och jag vänder sig Eva Lindström till en yngre bilderbokspublik än hon brukar. Hon berättar en enkel men finurlig historia som rymmer både humor och starka känslor kring uppbrott, ängslan och återförening. Den lakoniska texten är stillsamt rimmad, färganvändningen i bilderna växlar mellan tokvardagens blekhet och det stigande känslotryckets hetare kolorit när svartsjukefantasierna tar form. Eva Lindström utvecklar här sitt bilderboksberättande i fullt samspel med läsaren, som genom bildernas ledtrådar hela tiden hålls införstådd med det verkliga skeendet. Eva Lindström är en bilderbokskonstnär som verkligen vet hur man tar tillvara bilderboksmediets alla möjligheter.”

Eva Lindström illustrerar lika flitigt andra författares texter som hon skriver och illustrerar egna böcker. Hon har medverkat i Kamratposten och gjort tre tecknade kortfilmer. Hon har blivit Augustprisnominerad sju gånger, senast för bilderboken Jag tycker inte om vatten. Vinnarboken Apan och jag gavs ut 2011.

Snöbollenpriset är det enda pris i Sverige som ges till bilderboken som konstform. Priset delas ut för första gången vid den stora Prisgalan på Littfest – Umeås internationella litteraturfestival fredag 16 mars på Umeå folkets hus. Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå 2014, Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet samt Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland.

Juryn har bestått av Vicky Uhlander, bibliotekarie, Eva Nordlinder, bibliotekskonsulent, Jockum Nordström, konstnär och författare, Ulla Rhedin, litteraturvetare och bilderboksforskare, Nils Svensson, kulturjournalist, Anna-Clara Tidholm, författare och konstnär samt Brita Täljedal, museiintendent.

Bilden: Eva Lindström (foto: Alfabeta Förlag)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Apan och jag är årets svenska bilderbok