Publicerat 16 mars, 2012

De finansierar sina projekt i sociala medier

Vad har parkour riktad till tjejer och utveckling av skidliftar gemensamt? Det är två projekt som söker hjälp med finansiering för att kunna förverkligas och är en del av de projektidéer som presenteras på Umeå 2014:s sida för crowdfunding.

Umeå 2014 har nyligen ingått ett samarbete med FundedByMe, Sveriges och Skandinaviens största och mest välbesökta sida för crowdfunding. Crowdfunding är en finansieringsform där man söker pengar till sitt projekt genom sina sociala nätverk. Det kostar ingenting att lägga upp ett projekt på sidan och FundedByMe erbjuder kostnadsfri feedback och support.

– Den här finansieringsformen är fristående från Umeå 2014:s egen programbudget och de förslag som kommer in till Umeå 2014-kontoret, förklarar Stina Lindholm som ansvarar för extern finansiering på Umeå 2014. FundedByMe är alltså ett extra erbjudande, en möjlighet.

Vem som helst kan lägga upp ett projekt på sidan och vem som helst kan bidra på ett enkelt och säkert sätt genom betalning via paypal, kreditkort, sms eller faktura. I gengäld erbjuds ofta bidragsgivaren en belöning från projektägaren. Belöningen växer successivt ju mer pengar man väljer att bidra med.

– Det handlar alltså om att investera i något som ännu inte finns, men på ett säkert sätt, berättar Daniel Daboczy (bilden), grundare av crowdfundingsajten FundedByMe. Om projektet inte får ihop tillräckligt med pengar för att kunna genomföras, betalas pengarna tillbaka till investerarna.

Trots att Umeå 2014:s crowdfundingsida är under uppbyggnad finns redan sex projekt på denna undersida på crowdfundingsajten. De projekt som kommit in handlar om vitt skilda ämnen, men den gemensamma nämnaren är att alla projekt på något vis syftar till att stärka Umeå som kulturhuvudstad 2014. Ett av de nyast upplagda projekten är ”Parkour Girls Across (EU-tour)” som handlar om att främja kvinnors utövande av parkour både i Sverige och i andra länder.

– Eftersom parkour är så mansdominerad vill jag under våren 2012 träffa, träna och föra diskussioner med olika grupper och individer runt om i Europa för att bredda och stärka nätverket för kvinnliga parkour-utövare, berättar AnnSofie Svensson, skaparen av projektet ”Parkour Girls Across (EU-tour)”. Crowdfunding är ett spännande koncept som jag tror mycket på, och starkt rekommenderar till andra med projektidéer.

För att lägga upp ett eget projekt, eller läsa mer om projekten på sidan, gå in på: www.fundedbyme.com/umea2014

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | De finansierar sina projekt i sociala medier