stinastoor

Publicerat 16 mars, 2012

Stina Stoor från Bjurholm vann Umeå novellpris 2012

”För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.” Så lyder juryns motivering.
Stina Stoor från Bjurholm i Västerbotten har vunnit första pris i Umeå novellpris 2012. Hon tog emot utmärkelsen på en prisgala i samband med Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, fredag 16 mars 2012. Stinas vinnande novell För vår del beskriver på Bjurholmsdialekt ett gripande människoöde med färgstarka gestaltningar. Förstapriset består av 50 000 kronor.

Fem andrapristagare fick vardera 10 000 kronor; Bengt Axmacher, Elin Bengtsson, Marianne Gustafsson, Agneta von Koskull och Per Ole Persson. De sex pristagarnas tävlingsbidrag publiceras även i år i en novellsamling.

Totalt skickades 875 bidrag in till årets novelltävling. Juryn består av Gunnar Balgård, Elin Claeson Hirschfeldt, Per Olov Enquist, Pamela Jaskoviak, Peter Kihlgård och Kerstin Wixe.

Umeå novellpris delades ut för femte året i rad och samtidigt utlystes den sjätte tävlingsomgången, Umeå novellpris 2013. Priset instiftades som en del av Umeås kulturhuvudstadssatsning och det är Umeå stadsbibliotek som har ansvar för att organisera tävlingen.

Författarpresentationer:

Första pris:

För vår del av Stina Stoor
(Bjurholm, född 1982)
Växte upp utanför Bjurholm i Västerbotten och återvände dit efter en otäck och flackande ungdomstid på andra platser. Nu är Stina tvåbarnsmor och sjukpensionär.
– För vår del är min första helt färdigställda novell men jag har alltid skrivit texter för att få pli på världen, ja för att försöka att göra något utav allt. Livet är bara lera för mig om jag inte formulerar någon slags figurer av smeten, säger Stina Stoor.
Juryns motivering: Stina Stoor vinner priset för att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.

Övriga pristagare:

 Oväder av Bengt Axmacher
(Söderköping, född 1936)
Bengt Axmacher växte upp i Norrahammar. Han tog studenten i Jönköping och läkarexamen i Lund 1964. Åren 1971–2010 arbetade han som företagsläkare, från 1974 på deltid. Åren 1973–1989 arbetade han även som lantbrukare, varav tio år som mjölkbonde. Bengt har ett bok- och skrivintresse sedan skolåren, då han blev inspirerad av en duktig lärare.
Sevran av Elin Bengtsson
(Malmö, född 1987)
Elin växte upp i Uddevalla. Hon har läst vid Nordens författarskola på Biskops-Arnö. Nu arbetar hon som skrivpedagog och läser intersektionalitet vid Stockholms universitet. Hon intresserar sig för teater, flickmakt och socialism. Elin Bengtsson har varit redaktör för antologinAlerta! – Reportage från ett Ecuador i förändring och debuterar i början av 2013 med en ungdomsroman på förlaget Natur och Kultur.
Allt har ett pris av Marianne Gustafsson
(Stockholm, född 1962)
Marianne Gustafsson växte upp i Jönköping men bor i Stockholm sedan många år. Till vardags arbetar hon som informatör. I Riksteaterns Ny text 2008 fick hon en monolog utvald till ”reading”, vilket gav henne mycket inspiration för fortsatt skrivande. Marianne går på Skrivarakademins kurs i att skriva dramatik. Hon har inte tidigare blivit skönlitterärt publicerad.
Små hästar med horn av Agneta von Koskull
(Stockholm, född 1947)
Utbildad på Konstfack i Hamburg. Efter att ha målat i trettio år bestämde hon sig för att börja skriva på heltid. Två självbiografiska böcker utgivna i Finland. På bokmässan i Göteborg har hon samarbetat med Merete Mazzarella och blivit intervjuad av Birgitta Ulfsson angående ”den nya finlandssvenska humorn”. Har genom åren erhållit ett antal stipendier. Älskar att skriva.
Isolerad av Per Ole Persson
(Malmö, född 1975)
Per Ole växte upp söder om Malmö och redan som tioåring skrev han äventyrsberättelser. Han har arbetat som kock, har en magisterexamen i utvecklingsstudier och har varit koordinator för FN i Guatemala, Ecuador och på Östtimor. I maj 2012 debuterar han på Albert Bonniers förlag med romanen Jaco, som också kommer att ges ut i Danmark och Finland.
comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stina Stoor från Bjurholm vann Umeå novellpris 2012