Publicerat 26 april, 2012

Folkmusik från hela världen till Umeå

Umeå folkmusikförening får en Kulturskjuts för att möjliggöra ett samarbetsprojekt som startas i Slovenien och avslutas i Umeå under 2014. Projektet är en del i den folkmusikvecka som Umeå folkmusikförening är med och planerar i augusti 2014.

Varje sommar samlas cirka 80 unga folkmusiker från Europa och resten av världen i en liten by i Slovenien för att medverka i lägret Etno HistEria. Under två veckor lär de ut sin musik till varandra och repar ihop ett gemensamt program. Lägret avslutas med en festival där alla besökare uppträder tillsammans.

– Det är väldigt ovanligt att se så många fantastiska musiker på en och samma plats. De allra flesta på lägret är professionella musiker eller studerar musik på någon högskola, berättar Anton Teljebäck på Umeå folkmusikförening.

Nu vill Umeå folkmusikförening ta konceptet till Umeå under kulturhuvudstadsåret. Efter det årliga Etno-lägret i Slovenien vill man återsamla de 80 deltagarna i Sverige, för en turné som avslutas med en medverkan i folkmusikveckan i Umeå under 2014. Deltagarna ska både medverka i spelningar och workshops under veckan.

– Inför Umefolk i februari 2013 vill vi bjuda upp nyckelpersoner från lägret, både för att uppträda på festivalen och för att knyta kontakter och förbereda planerna inför sommaren 2014, berättar Anton Teljebäck. Kulturskjutsen på 20 014 kronor går till denna förstudie.

Foto: Jim Miner. Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Folkmusik från hela världen till Umeå