hammocksessions

Publicerat 16 april, 2012

Hängmattemusik för hela världen

Hammock Sessions är en videomusikblogg med syftet att synliggöra Umeås och Västerbottens fantastiska musikliv. Projektet går ut på att filma spelningar med allt från lokala små band till nationella artister på platser runt om i Umeå. Nu lägger projektet in en ny växel.

Jakob Nyström, Sofie Edvardsson och Anna Hamilton ville göra något mer av det sprudlade musiklivet i Umeå och startade därför videomusikbloggen Hammock Sessions hösten 2010. Varje vecka läggs en ny musiksession upp på hemsidan. Det gemensamma för varje video är att artisten eller bandet framför sin musik i en portabel hängmatta. Efter varje inspelning signeras hängmattan, och när den inrymmer tillräckligt många autografer läggs den ut till auktion. Pengarna går sedan till välgörande ändamål.

Finansiering av projektet kommer från Region Västerbotten, Kulturbryggan och Umeå Näringslivsservice (Umeå kommun). Nu ställer sig även Kulturföreningen Humlan bakom projektet, vilket gör att Hammock Sessions får möjlighet att utveckla sitt koncept ytterligare. Fokus kommer att ligga på att sprida Umeå och Västerbottens musik till fler kontinenter.

– Det finns så många bra band och artister i Umeå och Västerbotten. Det märks inte minst på musikgalor där västerbottningar kammar hem nomineringar och priser, senast på Grammisgalan med priser till bland annat Deportees och Tove Styrke. Det är som en snöbollseffekt där etablerade musiker inspirerar andra till att starta band och musicera, säger Simon Öhman Jönsson, projektansvarig för Hammock Sessions.

Hammock Sessions har även ett genusperspektiv där målet är att ha lika många medverkande manliga som kvinnliga artister.

– Det är skillnad på att ha en jämställd vision och att aktivt jobba för den. Manliga musiker hör av sig till oss vilket de kvinnliga musikerna inte gör, de måste vi mer aktivt söka upp. Det är en längre arbetsprocess men nog så viktig, säger Simon Öhman Jönsson.

Läs mer på Hammock Sessions hemsida

Foto: Hammock Sessions, inspelning med bandet Vaken.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Hängmattemusik för hela världen