kultur

Publicerat 12 april, 2012

Nya statliga miljoner till kulturprojekt

Flera institutioner i Umeå och kulturhuvudstadsprojekt har beviljats utvecklingsmedel i Kulturrådets senaste bidragsfördelning. Västerbottens län får en förstärkning på drygt fyra miljoner för kultursatsningar 2012.

Region Västerbotten har fått medel för att driva två olika projekt som handlar om att stärka hela länets kulturliv inför kulturhuvudstadsåret 2014. ProjektetInterkulturell kompetens ska arbeta för att främja internationella utbyten i det regionala kulturlivet och får 800 000 kronor för det första av tre år. Det andra projektet, Infrastruktur för ung kultur, handlar om att forma modeller för hur länets unga på ett aktivt sätt kan delta i utformandet av länets kulturliv. Det får 600 000 kronor, också det för första året av tre.

– Det är två jätteviktiga projekt som handlar om internationella utbyten och ungdomars delaktighet i kulturlivet, säger Nina Björby, Region Västerbotten.

Norrlandsoperan får en miljon kronor för att driva berättarprojektet River Stories, som ska involvera kulturlivets aktörer i Västerbottens alla kommuner inför kulturhuvudstadsåret. MADE-festivalen 2012, som också arrangeras av Norrlandsoperan, får 500 000.

Kulturhuvudstadsprojektet Rock Art in Sápmi, som drivs av Västerbottens museum, får 450 000 av Kulturrådet. Museets Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi får 500 000. Västerbottensteatern får 400 000 för sin satsning på att bli ”Europas ledande berättarteater”.

Foto: Peter Lundholm. Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nya statliga miljoner till kulturprojekt