Publicerat 26 april, 2012

Umeå2014 arbetar ihop med Riga2014

Den 23-24 april 2012 åkte fyra medarbetare från Umeå2014 till Riga för att arbeta tillsammans med kollegorna där och diskutera gemensamma frågor. Riga är den andra europeiska kulturhuvudstaden 2014 och de två städerna samarbetar inom en rad olika områden.

Umeå och Riga planerar flera gemensamma projekt inför kulturhuvudstadsåret 2014. Umeå kommer att medverka i Rigas programår och tvärtom. Under två arbetsdagar gjordes avstämningar, lägesrapporter och kalendern för städernas program 2014 koordinerades. Till exempel när det gäller invigningar och större evenemang.

Turism och värdskap på dagordningen
Besöksnäringen är en viktig fråga för båda kulturhuvudstäderna och man är överens om att arbeta för att det måste vara smidigt för turister att resa mellan Umeå och Riga. Det kan till exempel handla om att skapa paketerbjudanden där båda städerna och deras regioner finns med.

En av Rigas samarbetspartners inför 2014 är Sigulda, en ort fem mil från huvudstaden. I Sigulda finns några av Lettlands populäraste turistattraktioner – vintersportfaciliteter, medeltida borgar och friluftsmuseiområdet Turaida. Där ska flera av kulturhuvudstadsårets programpunkter att äga rum, bland annat kommer den svenska sameslöjdsstiftelsen att anordna en stor utställning. Siguldas borgmästare bjöd in och uppmuntrade till fler samarbeten med Umeå.

Gemensamma marknadsföringsaktiviteter
Umeå och Riga planerar också gemensamma aktiviteter när det gäller marknadsföring och kommunikation inför 2014. Man kan till exempel samarbeta kring vissa mässor eller producera gemensamt informationsmaterial. Riga kan också hjälpa till med marknadsföring av Umeå2014 i Lettland och tvärtom.

I Riga besökte Umeå2014 även den svenska ambassaden i Lettland. Ambassadören Mats Staffansson och hans medarbetare visade stort intresse och engagemang för Umeås kulturhuvudstadssatsning och bidrog med många idéer till samarbetsprojekt mellan Umeå2014 och ambassaden, inte minst när det gäller marknadsföringsaktiviteter. Ambassaden genomför flera arrangemang för att främja svensk kultur i Lettland, till exempel anordnas en filmfestival varje år och man arbetar också med regeringens uppdrag att uppmärksamma svensk mat och de kreativa näringarna.

Fakta om Riga
Riga är Lettlands huvudstad, har 700 000 invånare och är den största staden i Baltikum. Riga grundlades 1201 och den äldsta medeltidspräglade delen av staden är uppsatt på Unescos världsarvslista. Marknadsplatsen med stora saluhallar i gamla zeppelinarhangarer är en av Europas största i sitt slag. Stadens nattliv lockar också många turister. Att resa från Umeå till Riga är enkelt. Air Baltics direktflygförbindelse med en kort mellanlandning i Vasa tar ungefär två timmar. Riga och Umeå är Europas kulturhuvudstäder år 2014.

Foto: Flickr user ”[Jim]”. Creative Commons: Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå2014 arbetar ihop med Riga2014