framtidenskulturliv

Publicerat 14 maj, 2012

Unga diskuterade framtidens kulturliv

Den 11–12 maj 2012 samlades unga, kulturarbetare och politiker på Hotell Lappland i Lycksele för att tillsammans diskutera Västerbottens kulturliv för, med och av unga. En helg som ledde till ett stort antal kreativa idéer.

Bakom träffen stod På tal om oss – ett projekt i Region Västerbottens regi som bildades för att hjälpa ungdomar att bli mer delaktiga och få större inflytande i kulturlivet.

– Unga människor får ofta utgöra en grupp i samhället som många talar om och för, berättar projektledaren Linn Edlund.

Sedan 2011 har projektet genomfört kulturdialoger med ungdomar i länets samtliga regioner. Där har personer med olika intressen och tyckande fått sitta ned tillsammans och diskutera begreppet kultur och vad som krävs för att man som ung person i Västerbotten ska kunna ta del av mer kultur. Som avslutande final för dialogerna anordnades helgens träff i Lycksele.

Genom övningar för kreativitet och idébejakande och med stöd av kaospiloten Henrik Johansson och kulturentreprenören Molly Ränge, skapade ungdomarna ett lass med idéer för hur Västerbottens kulturliv ska bli ännu bättre och hur de ungas delaktighet ska stärkas.

Både Linn Edlund och Nina Björby, kulturberedningens ordförande på Region Västerbotten, påpekade att helgens träff förmodligen inte var den sista i dess slag.

– Nu gäller det för mig, och oss politiker och alla som jobbar med kultur i Västerbotten att vi tar tillvara på den kraft som unga har. Steg ett är delaktighet, säger Nina Björby.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Unga diskuterade framtidens kulturliv