Publicerat 13 juni, 2012

Rock art in Sápmi på tur till Alta

Första veckan i juni 2012 begav sig två arkeologer, en fotograf, en konstnär och en projektledare från kulturhuvudstadsprojektet Rock Art in Sápmi ut på en lång resa, 90 mil i nordlig riktning. Målet var Alta i Nordnorge vars enorma hällbildsskatt ligger på stranden där Barents hav möter den norska kusten.

Resans bilder, intryck och upplevelser ska mynna ut i boken Tecken i sten samt i performanceföreställningen Hirredh.

Hällristningsområdet i Alta med över 3000 olika bilder och figurer står på Unescos världsarvslista. I direkt anslutning till hällbilderna ligger det vackra Alta museum där konservator Karin Tansem har sin arbetsplats. Karin stod till gruppens förfogande under en hel dag, hon visade och berättade inlevelsefullt om många av de olika bilderna som är mellan 5000 och 7000 år gamla.

Med försiktiga steg (och mjuka skor) fick gruppen tillstånd att på nära håll bekanta sig med tecknen i stenen; björnens gång från idet mot jägaren, skeppens färd över strömt vatten, älgkalven i älgkons mage och människofigurerna i dans.

Hemfärden gick via Kautokeino och Beaivváš Sámi Našunálateáhter, den samiska nationalteatern i Norge. Teaterchefen Haukur J Gunnarsson och producenten Leif Isak E Nilut berättade om teaterns historia, repertoar samt visade runt i lokalerna.

I projektet Rock Art in Sápmi samproducerar Beaivváš Sámi Našunálateáhter och Giron Sámi Teáhter i Kiruna föreställningen Jag är tusen år som har premiär under kulturhuvudstadsåret 2014.

Se fler bilder från resan

Bilden: Tomas Larsson, Kristina Kalén, Britta Lindgren Hyvönen och Gunilla Samberg. Foto: Petter Engman, Västerbottens museum.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Rock art in Sápmi på tur till Alta