Plupp

Publicerat 8 augusti, 2012

Vill sprida dansen med hjälp av sagofiguren Plupp

Livsfilosofen och sagofiguren Plupp står i centrum i Balettakademiens treåriga Umeå2014-projekt.
– Med Plupp som inspiration vill vi sprida dansen till så många som möjligt. Skapa förståelse för livet, vår norrländska kultur och vårt urkulturarv, säger Anna Östman Styrke, konstnärlig ledare, som tillsammans med Christine Thörnström, rektor för Balettakademien i Umeå, samarbetar med NorrlandsOperan i projektet.

Programmet under kulturhuvudstadsåret 2014 är indelat i de åtta samiska årstiderna. Därför valde Balettakademien i Umeå, som drivs av Folkuniversitetet, Plupp som inspirationskälla.
– Ingen representerar samerna och vår norrländska kultur bättre än Plupp, säger Christine Thörnström.

Generationer av barn har vuxit upp med böckerna om denna ”osynling” som bor i en torvkåta vid sjön Blåvattnet någonstans i norra Sverige. Plupp har blått hår som fjällen, gulröd halsduk som fjällbjörkarnas blad på hösten och många djurkompisar. I 27 böcker, skrivna av Inga Borg och översatta till 13 språk, förmedlar Plupp kunskaper om djur och natur och förståelse för hur allt hör ihop och behövs.

Samarbete med NorrlandsOperan
Redan för många år sedan väcktes tanken om att jobba tematiskt i ett större Plupp-projekt.
– Idén las på is då budgeten var stor för oss. Att Umeå utsågs till kulturhuvudstad innebar att vi kunde sjösätta projektet, säger Christine Thörnström.

Hittills har man fått bidrag från Umeå2014 och Folkuniversitetets förbundskansli. Dessutom har samarbete med NorrlandsOperan etablerats inom ramen för det av Region Västerbotten finansierade kulturhuvudstadsprojektet River Stories.

– Vi har påbörjat en dialog om en turnéföreställning med workshops där Plupp medverkar, säger Christine Thörnström som anser att danskulturen nu kommer att spridas på bred front med många positiva synergieffekter.

Plupp-inspirerade föreställningar
Balettakademiens projekt, Livet enligt Plupp, består av fler delprojekt. I våras gick startskottet för gratisarrangemanget Skapande dansfredag där 7-12 åringar dansade, gestaltade, ritade och målade de samiska årstiderna. Fortsättning följer under hösten och en Sagoworkshop tillkommer. Hösten 2013 presenteras Plupp-inspirerad sagodans på länsbiblioteken.

– Vi levererar cirka 20 officiella dansföreställningar per år. Under 2014 kommer våra föreställningar men även övrig verksamhet att genomsyras och inspireras av Plupp, berättar Anna Östman Styrke, konstnärlig ledare.
Balettakademien i Umeå, som omfattar alla åldrar och de flesta dansformer, har 20 lärare och 2 000 dansare i verksamheten.

– Vi är en av Umeås största ungdomsorganisationer, men vi vill att ännu fler upptäcker glädjen som uppstår i dansen och hur bra man mår. Att dans är ett språk som alla förstår och kan ta del av på lika villkor, säger Anna Östman Styrke.

Bilden: Anna Östman Styrke, konstnärlig ledare, och Christine Thörnström, rektor, Balettakademien i Umeå. Foto: Yvonne Rittvall

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vill sprida dansen med hjälp av sagofiguren Plupp