bokmassan2012

Publicerat 30 september, 2012

Umeå2014 på litteraturens stora folkfest i Göteborg

Bok & Biblioteksmässan i Göteborg är en stor folkfest, men också den rätta platsen för oväntade möten och intressanta samtal. När Umeå2014 är på plats hösten 2012, är syftet främst att samla intryck och dra lärdomar om hur vår kulturhuvudstad ska synas nästa år då kulturhuvudstadsårets invigning börjar närma sig. Att det kommer att bli en sann utmaning står klart efter årets mässa.
Ett tema är i år Norden och därför har Nordiska rådet satsat på en stor monter i nordisk design, där scenen intas av gäster som intervjuas i intressanta kortseminarier. Det är ett digert program som fyller hela dagarna under huvudrubriken Norden på bokmässan – cool.

Platsen för Norden-montern är väl vald och besökarna hittar till seminarierna, så där finns alltid intressanta lyssnare. En viktig lärdom att ta med hem till Umeå; att ha ett innehållsrikt program i stort sett utan avbrott är viktigt, liksom en central placering. Men visst är innehållet viktigt för att få besökare att stanna till. Och det nordiska väcker mångas intresse.

Tre kulturhuvudstäder möts
På lördagen är det dags för tre nordiska kulturhuvudstäders representanter att ta plats. Det är Klara Paul från Åbo, kulturhuvudstaden 2011. Det är Trevor Davies som projektleder Danmarks nästa kulturhuvudstad 2017, Århus. Trevor som tidigare varit projektledare när Köpenhamn var kulturhuvudstad 1996. Från Umeå2014 är kommunikationschefen Elisabeth Lind på plats.

De tre svarar på frågor om allt från varför dessa tre nordiska städer utsetts till kulturhuvudstäder till frågor om vilka effekter utnämningen har på städernas utveckling, och då även på lång sikt. För inte är väl kulturhuvudstadsåret bara ett jippo? Nej, om det är alla tre helt överens. En stad som satsar på kulturen får tillbaka mångdubbelt på många olika plan. Det finns också många erfarenheter att dela och dra nytta av, likväl som att det nordiska samarbetet kan intensifieras mellan de projekt som deltar i ett kulturhuvudstadsår. Samtalsledare är Karin Arvidsson som ansvarar för Umeå2014:s marknadsföring i Europa.

Sveriges största novelltävling
I Region Västerbottens mindre monter i närheten stannar många intresserade besökare också till. Det märks att Västerbottens författare har en stark ställning. I montern finns Åsa Zetterström som till vardags arbetar som bibliotekarie. Hon ansvarar tillsammans med Christer Edeholt för att berätta mer om Umeås Novellpris som delas ut varje år. Det är Sveriges största novelltävling som nu senast hade mer än 800 inlämnade bidrag.

Berättarprojekt med internationella ambitioner
Dan-Ove Willman som tillsammans med Umeå Legend Club driver projektet 2014 nya Västerbottensförfattare, finns i Berättarföreningen Tellus monter, där också Unga berättare finns med.

Dan-Ove berättar hur mycket det ger att finnas i detta nationella sammanhang och att de tillfällen som ges till mer informella möten är ovärderliga. Som när tidigare skolministern Ibrahim Baylan (S) tittar förbi och på stående fot lovar komma till Umeå för att lära mer om hur projektet 2014 nya Västerbottensförfattare arbetar.

Men Dan-Ove menar att projektet inte ska stanna i Västerbotten utan planerar att söka sig utanför Sveriges gränser. Som till Österbotten på andra sidan Kvarken, där det också finns en stark berättartradition.

Det är enkelt att använda varandras nätverk, tycker Dan-Ove och säger att Tellus berättarförening hjälper till att sprida Umeås idéer vidare. Och Tellus tycker i sin tur att med Umeå får den nationella berättarföreningen en tydligare mångfaldsprofil.

Bokar författare till nästa Littfest
Från Littfest, Umeås internationella litteraturfestival är Patrik Tornéus och Erik Jonsson på plats. De bekräftar samma bild om hur betydelsefull mässan är som mötesplats. Alla möten de förbokat är det mest värdefulla på bokmässan. Och Patrik och Erik betonar hur viktigt det är att få träffa hela branschen på ett och samma ställe. Såväl bokförlag men också potentiella författare som skulle kunna komma till Umeås internationella litteraturfestival.

Alla intressanta samtal och oväntade möten då? Jo, här finns Marcus Birro, Suzanne Brøgger, Ernst Billgren, Lars Berghagen och Glenn Hysén. Och ”Bosse bildoktorn” – som visat sig vara lika bra på whiskey som bilar och därför skrivit flera böcker om det. Fredrik Belfrage i samtal med Mikael Niemi, Naturskyddsföreningen i samtal med Jan Guillou. Ett samtal som spänner över vad han själv gör för att leva hållbart till jakt på såväl vargar som elefanter. På mässan pågår mängder av samtal i oväntade konstellationer Bengt Jangfeldt och Ingrid Carlberg, som båda skrivit biografier om Raoul Wallenberg, på samma scen. Strax därpå kliver Jonas Gardell upp för att berätta om sin nya bok. Och publiken strömmar till överallt där intressanta samtal hörs.

Till sist kan noteras att en Västerbottensfödd författare, Per Olov Enquist, för åttonde gången delar ut sitt pris till en lovande författare. Den här gången går priset till svenska Mara Lee för boken Salome.

Umeå2014 är en del i berättarnas län Västerbotten och tvärtom. Det kan vi stolt visa i ett sammanhang som Bokmässan.

Bilden: Trevor Davies, Århus 2017, Klara Paul, Åbo 2011 samt Elisabeth Lind och Karin Arvidsson, Umeå2014 (foto: Johannes Jansson)

Fler bilder

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå2014 på litteraturens stora folkfest i Göteborg