Publicerat 26 oktober, 2012

Ambassadörer inspirerade varandra

Det var ett 20-tal Umeå2014-ambassadörer som samlades den 23 oktober 2012. Mötet innehöll en kort presentation om kulturhuvudstadsåret och sedan berättade två inspirerande ambassadörer om hur de arbetar med att ge information och skapa engagemang kring Umeå2014.

Tina Jonsson, kommunikatör på Umeå2014, inledde mötet med en presentation om kulturhuvudstadsåret med bakgrund och mål, samt vad Umeå2014-teamet arbetar med just nu, däribland:

  • Drop in-möten i Glashuset (första måndagen varje månad under hösten 2012)
  • Samarbeten med Piteå och Örnsköldsvik
  • Webbsidan görs om helt för att bland annat innehålla ett kalendarium med de projekt som kommer att genomföras under 2014. Webbsidan beräknas vara klar i början av 2013.
  • Preliminärt program i tryckt form (i början av 2013). Ett program som visar upp en del av de huvudpunkter som kommer att ske under 2014 .
  • Programmet i tryckt form (i november 2013). Programmet för kulturhuvudstadsåret kommer att tryckas i slutet av 2013, men det betyder inte att det är ”färdigt” då. Vi kommer att ha en öppen programdel som kommer att uppdateras på webben under hela 2014. Vi stänger på så vis aldrig dörren för bra projektidéer.

Ann-Marie berättade om presentationer hon hållt
Ann-Marie Lindgren arbetar till vardags som länsbildningskonsulent och berättade att det var medskapandet som lockade henne till att bli Umeå2014-ambassadör. Hon har hittills hållt presentationer för de ideella föreningar hon själv är verksam i eller har kommit i kontakt med.
– Många förstod inte nyttan med Umeå2014, men efter att ha hållt presentationen där jag betonar att alla kan bidra och har en roll i kulturhuvudstadsåret så har presentationerna slutat med att personerna är mycket mer postivit inställda, berättar Ann-Marie.

Ann-Marie berättar gärna om de samiska årstiderna, som inte varit så förankrade bland deltagarna, och berättar om Glashuset som föreningar kan låna helt gratis. Hon brukar även uppmana till att läsa Umeå2014:s nyhetsbrev, eftersom det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om det som händer inför 2014. Ann-Marie har även talat om Umeå2014:s olika finansieringsmöjligheter som bland annat Kulturskjutsen och Crowdfunding.

Christer startade kulturtaxi
”Umeå2014-ambassadör” är inte någon titel som utses – det är ett uppdrag som de som är intresserade och engagerade av kulturhuvudstadsåret tar på sig genom att själv anmäla sitt intresse på Umeå2014:s hemsida och därefter skriva under ett ambassadörsåttagande.

Men med Christer Spångberg var det annorlunda. Två personer från Umeå2014-teamet åkte taxi med Christer och märkte att han var en engagerad och god förespråkare av kulturhuvudstadsåret. De frågade om han var intresserad av att bli intervjuad till Umeå2014:s nyhetsbrev och att bli Umeå2014-ambassadör.

Christer berättade under mötet för de andra ambassadörerna hur han kom på idén med kulturtaxi, hur han engagerar andra och hur han gör för att få folk att lyssna på honom. Han berättade även om planen på att skapa en utbildning för taxichaufförer där de får lära sig mer om Umeås histora och kulturhuvudstadsåret.

 

Vill du bli Umeå2014-ambassadör?
Det kommer att anordnas fler ambassadörsträffar framöver, men självklart kan du vara ambassadör även om du inte bor i Umeå. Vill du bli Umeå2014-ambassadör? Anmäl dig på via formuläret.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Ambassadörer inspirerade varandra