darrenpackman

Publicerat 26 oktober, 2012

Darren vill sprida kunskap om Umeås ölkultur

Den engelske ölexperten och umebon Darren Packman öppnar ölbryggeri i Umeå för produktion av craft-beer, hantverksöl.
– Det är viktigt att vara en del av kulturhuvudstadsåret och Umeås framtid. Därför levererar jag bland annat två Umeå2014 öl med ingredienser från Umeå och Europa.

– Umeborna är värda sin egen öl, anser Darren Packman som i januari 2013 öppnar ölbryggeriet Beer Studio inte långt från Umeå centrum.

– Att hitta rätt ställe har tagit litet tid, men nu har vi perfect location, säger Darren som dock inte kan avslöja den exakta platsen ännu förrän alla uppgörelser i kontraktet är klara.

Hans mål är solklart:
– Jag vill skapa ett småskaligt, lokalt bryggeri av världsklass där öl tillverkas med passion, integritet och stark smak-känsla. Vi kommer att använda vatten från Umeälven, hjortron, blåbär, åkerbär och lingon från Umeå och Norrland samt endast de bästa ingredienserna i världen.

”Umeå har en rik ölhistoria”
För Darren Packman är det viktigt att sprida kunskap om ölkulturen.

– Det har funnits tre ölbryggerier i Umeå vilket innebär att staden har en rik ölhistoria som tyvärr har glömts bort under åren. Den vill jag återuppväcka. Dessutom är jag övertygad om att om umeborna fick välja så skulle de hellre dricka hantverksöl, tillverkad i Umeå, än massproducerad öl som smakar likadant runt om i världen.  Jag vill visa att öl är lika komplext som vin. Därför blir bryggeriet även en unik ”event destination” där besökarna får inblick i tillverkningen och hantverket.

Cirka 110 000 liter öl per år beräknas Beer Studio producera. I första hand med leverans till pubar och barer i Norrland, men även till Systembolaget.

– Folk kommer att åka till Umeå för att smaka detta öl, säger Darren.

Brygger Umeå2014-öl
Ett av hans första projekt i Umeås nya bryggeri är att brygga Umeå2014 ölet.

– Det blir dels ett exklusivt, fruktigt öl som går att lagra i tio år minst och då blir mer komplext. En blandning av flera EU länder i ett och samma öl. Flaskan är speciell och har champagnekork. Dessutom blir det ett mer folkligt öl med Umeå-twist som kommer att serveras på pubarna.

Vad betyder kulturhuvudstadsåret för din satsning?
– Fantastisk tajming! Det är en jättechans att nå ut till folk.

Varför flyttade du från England till Umeå?
– Jag blev kär i en tjej från Umeå. Lämnade därför mitt arbete i den internationella ölindustrin, där jag bland annat verkat som mediakonsult och exportchef för British Brewery Shepherd Neame i 16 år. I Umeå tänkte jag: Vad har jag gjort… Men jag lärde mig svenska, arbetade som personlig assistent och fick senare uppdrag som ölambassadör i Norden. 2009 startade jag Beer Sweden Blog som blev Sveriges största ölblogg. 2011 fick jag Svenska ölfrämjandets ”Guldpinwinner” för bloggens bidrag till ölkulturen i Sverige. Nyligen blev bloggen ett online-magasin. Idag trivs jag mycket bra med livet i Umeå. Umeå vill mer och det vill jag också!

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Darren vill sprida kunskap om Umeås ölkultur