Publicerat 6 november, 2012

Historien om Umeås bredband

I den prestigefyllda State of The Internet Report som publicerades 2012 av Akamai rankas världens 100 snabbast uppkopplade städer. Rankningen toppas av sex sydkoreanska städer och sju japanska. Sedan kommer Umeå på plats 15 – och nästa västerländska stad finns på plats 50. 
  
Så har det sett ut i Akamais rapport i flera år: Umeå har världens bästa bredband utanför några städer i Japan och Sydkorea.

Hur kommer det sig att Umeå ligger så långt i framkant när det gäller bredband? I”Staden och bredbandet – en historia om hur Umeå blev snabbast i världen. Nästan” berättar en liten grupp personer om hur de på var sitt håll – och genom slumpens och tillfällighetens nyckfulla vägval – lade grunden för nästan 20 år sedan. Utan att veta om det.

– Umeå var och är speciellt. Andra städer hade ju också universitet, men de väntade på att någon annan skulle fixa allt. Jag tror att vi häruppe är vana att ta tag i det själva. Annars blir det inte gjort. Och klarar man inte allt själv – så tar man hjälp av kompisar, säger Hans Wallberg, IT-specialist inom bland annat området datornätverk och en av de intervjuade.

Läs ”Staden och bredbandet – en histora om hur Umeå blev snabbast i världen. Nästan”

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Historien om Umeås bredband