Publicerat 29 november, 2012

”Våga vara lite jobbig och påstridig!”

Ewa Wikström, som går under artistnamnet Queenfish and Other Tales har nått stor framgång på Umeå2014:s sida för crowdfunding och har snart nått sitt mål på 2500 euro. 
– Det viktigaste för att nå ut med ett projekt är att tro på att det du gör är värt folks uppmärksamhet, säger Ewa Wikström.

På frågan om hur länge Ewa Wikström hållit på med musik blir svaret “jämt”. Från sång i kör, till piano, musikklass och trumspelande i ett grunge-band till folkmusikskola med mycket jazz och världsmusik till gatumusikant och medlem i trion Dodó i Spanien. Idag spelar hon piano, gitarr, dragspel, trummor, trumpet och sjunger i soloprojektet Queenfish and Other Tales.

– Namnet kom från att jag älskar havet, och landade till slut i Queenfish. I min musik är det så många världar jag vill berätta om, så många stämmor och rytmer, därför blev det även ”and Other Tales”. Jag spelar också många olika instrument, som var och en inrymmer en egen historia, berättar Ewa.

Ewa Wikström är född i Skellefteå, uppvuxen i Uppsala och har bott i bland annat Stockholm och Barcelona innan hon i september 2012 landade i Umeå.

– Umeå är en liten stad där det rör sig mycket, men jag upplever det som en väldigt varm och välkomnande stad, och det är positivt att det läggs pengar på kultur här. Umeå är en ”småbandsstad” och det sjuder verkligen av den typen av kultur, säger Ewa.

Köpa skivan i förväg
Ewa fick upp ögonen för crowdfunding genom vänner som använt sig av finansieringssättet.

– Det är ett fint koncept och jag gillar själva grejen med att de som vill vara involverade kan vara det redan tidigt i processen. En del tycker att crowdfunding verkar svårt att förstå sig på, men jag brukar beskriva det som att du köper min skiva i förväg, säger Ewa.

Ewa har hittills fått in 1955 euro av 64 olika personer, och är nära sitt mål på 2500 euro. Om hon når målet kommer skivan, som ännu inte har något namn, att kunna lanseras under våren 2013. Pengarna från den finansieringen kommer bland annat att gå till marknadsföring och en ny webbsida.

Hur har du gjort för att nå ut med ditt projekt?
– Det gäller att nätverka, nätverka, nätverka, ta plats och säga ”kolla här!”. Jag har affischerat runt om i stan och gjort en film om projektet som ger en bild av mig och min musik. Jag har spridit projektet i sociala medier där jag även hittat nya kontakter, mejlat hela min kontaktlista, gett ut flyers på stan som jag även spridit på olika kaféer, och sett till att ligga på och nämna projektet i alla sammanhang jag kan.

Vad har du för tips och råd till de som funderar på crowdfunding?
– Man måste erbjuda någonting i gengäld som gör det värt för personen att göra sig ansträngningen att stödja projektet. Allt ska gå så fort i denna värld av sociala medier – det är enkelt för folk att ”gilla” ett projekt på Facebook – men det krävs en desto större ansträngning att faktiskt läsa om projektet och ge ett bidrag. Våga vara lite jobbig, folk kan alltid välja att låta bli, säger Ewa och tillägger:

– Men i grund och botten måste du tro på att det du gör är värt folks uppmärksamhet, och vara övertygad om att ditt projekt är så bra att det är okej att vara påstridig, säger Ewa.

Läs mer om projektet Queenfish and Other Tales

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | ”Våga vara lite jobbig och påstridig!”