Publicerat 4 december, 2012

500 000 kr till Klungan för Röstens innersta väsen

Avancerade ljudlanskap, oväntade rörelser och egensinniga persongallerier. Tillsammans med koreografen Birgitta Egerbladh vill scenkonstgruppen Klungan skapa en banbrytande ljud- och teaterupplevelse där röstens roll som identitetsskapare är i fokus. Klungan beviljas nu 500 000 kr ur Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott.

Klungan från Umeå har alltid fascinerats av röstens roll som identitetsskapare. Hur man via en dialektal egenhet eller en liten nyans i betoningar ofta kan hitta nycklar till en persons förhållningssätt och identitet. Vad är det i en rösts egenheter som kan få dig att känna så mycket och läsa in så mycket om någons personlighet, klass eller sinnesstämning. Med hjälp av ett ljudteam och med teknik kommer gruppens röstregister att kunna göras så mycket större.

– Klungan lyckas med att nå ut både till teatervana och teaterovana besökare. Det är en grupp som verkligen står för nyskapande och jag är övertygad om att de kommer att synliggöra den kreativitet som växer fram här i norr, säger Marie-Louise Rönnmark, ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

– Vi vill gå vidare och utvecklas som scenkonstgrupp och det är väldigt roligt att Umeå2014 vill satsa på projektet, säger Olof Wretling från Klungan. Det är en ljudteknisk avancerad föreställning som skiljer sig från våra tidigare uppsättningar.

Föreställningen skapas tillsammans med Umeåfödda regissören och koreografen Birgitta Egerbladh.

Premiären blir i januari 2014 på Sagateatern i Umeå. Dessutom planeras både för en turné i landet och för att föreställningen i någon form ska kunna spelas för en internationell publik. Klungan har till exempel kontakter med teatrar i Finland och Danmark.


Om Klungan
Teater- och humorgruppen Klungan består av Sven Björklund, Olof Wretling, Carl Englén och Mattias Fransson. Klungan bildades i Umeå hösten 2003 och har sedan dess satt upp ett tiotal föreställningar. Klungans medlemmar har i olika grad medverkat och varit med och skapat radioprogrammet Mammas nya kille i Sveriges Radio P3 och TV-serien Ingen bor i skogen som visats i Sveriges Television. Vissa karaktärer figurerar både i radion och i Klungans produktioner.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | 500 000 kr till Klungan för Röstens innersta väsen