Koreografen Ambra Succi

Publicerat 20 december, 2012

Teknik och dans möts i föreställning

Ungdomar på KFUM Umeå dansskola kommer tillsammans med delar av Umeås industriella sektor att skapa en dansföreställning för att öka intresset för teknik och design hos ungdomar. Temat för föreställningen är ”människan möter maskinen” kopplat till dagens miljöproblem.  
 
Föreställningen Fjärde lagen kommer att behandla ämnen som kultur, design och teknik för att sprida kunskap om hur samverkan kan lösa samhällsproblem, som exempelvis miljöproblem.

– Med hjälp av gränsöverskridande samarbeten och möten mellan kultur, dans, ungdomar och industriell sektor vill vi låta deltagarna få vara med att utveckla en föreställning där deras kompetenser tas till tillvara, samtidigt som vi vill öka de kreativa inslagen i de industriella näringarna, säger Jeanette Kjellberg, ordförande KFUM Umeå dansskola, som är en av initiativtagarna.

– I projektet arbetar vi även aktivt med genusfrågan, och alltså få killar att dansa och tjejer att intressera sig för teknik, berättar Jeanette.

Dansföreställningen tar avstamp i filmgenren med temat ”människan möter maskinen”, med filmer som exempelvis Terminator, som kopplas ihop med dagens miljöproblem.

– Det bärande temat i föreställningen är att utveckla maskiner som inte är negativt miljöpåverkande, berättar Jeanette Kjellberg.

Tanken är att dansföreställningen ska visas i Umeå och i andra orter i Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtlands län.

Projektet stödjs av ett antal stora industriella parter, alla med verksamhet i Umeå.

Projektet tilldelas 20 014 kronor av Kulturskjutsen och Umeå2014 för att bland annat finansiera koreograf Ambra Succi till projektet.

Läs mer om Kulturskjutsen

På bilden: projektets koreograf Ambra Succi

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Teknik och dans möts i föreställning