Bild från Afghanistan

Publicerat 20 december, 2012

Vill visa en annan bild av Afghanistan

United Afghansk Förening får en kulturskjuts för projektet Afghanistan genom våra ögon. Genom en utställning med bilder från framförallt innan kriget, vill föreningen visa en annan bild av Afghanistan. 

– Många har en felaktig bild av Afghanistan och vår kultur. Vi vill visa den sida av Afghanistan som inte visas i media. Afghanistan är så mycket mer än gamla trasiga hus, säger Spohgmai Farid på United Afghansk Förening.

Genom en bildutställning som visar bilder före, under och efter kriget i Afghanistan – men med fokus på bilder innan kriget – vill föreningen ge besökarna en annan bild av landet.

– När folk hör namnet Afghanistan tänker många på terrorism eller narkotika. Vi vill visa Afghanistan innan kriget och på så vis berätta om landets egen historia och kultur som inte visas i media och är okänd för många, säger Spohgmai Farid.

Bildutställningen planeras äga rum i Umeå under mars 2013, i samband med Afghanistans nyår. Föreningen har även planer på ett större projekt under 2014 där man vill visa mer av Afghanistans kultur genom dans, musik, mat och en modeshow.

– Eftersom Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014 tycker vi att det är viktigt att alla som bor i Umeå och kommer från andra länder får möjlighet att visa de land de kommer ifrån och det landets kultur, Spohgmai Farid.

Projektet tilldelas en kulturskjuts på 20 014 kronor. Projektet stödjs även av ABF i Umeå.

Läs om utställningen i kalendern

Läs mer om Kulturskjutsen

Bilden: en bild från nordöstra Afghanistan, mellan Kunduz och Faizabad

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vill visa en annan bild av Afghanistan