Krister Olsson, Balticgruppen

Publicerat 9 januari, 2013

Balticgruppen blir huvudpartner till Umeå2014

Balticgruppen blir huvudpartner för samarbete med Umeå2014. Balticgruppen satsar minst 15 miljoner kronor på programpunkter under kulturhuvudstadsåret.

Av dessa kommer 10 miljoner kronor att användas till att köpa in nya skulpturer som i samråd med Umeå2014-projektet placeras ut i Umeås offentliga rum. NorrlandsOpernas uppsättning av utomhusoperan Elektra får 5 miljoner kronor. Därutöver får den samiska kulturen stöd med 200 000 kr per år under tre år från och med 2012. Även andra projekt kommer att stöttas av Balticgruppen.

– Vi på Balticgruppen ser oss som en aktiv del i Umeås utveckling och försöker på olika sätt medverka till den. Kulturhuvudstadsåret 2014 är en bekräftelse på att Umeå är en genuin kulturstad och för oss är det självklart att samarbeta med Kulturhuvudstaden, säger Krister Olsson, Balticgruppen.

Balticgruppen ser sitt partnerskap som en fortsättning på andra mångåriga satsningar i Umeå. Tidigare har företaget till exempel donerat 100 miljoner till Umeå universitet där bland annat humaniora kunnat dra nytta av pengarna. Konstnärligt campus är ett annat exempel på Balticgruppens samarbete med universitetet. Genom åren har företaget också bidragit till NorrlandsOperan, Jazzfestivalen, Samiska veckan med flera aktörer och evenemang. Balticgruppens främsta bidrag till kulturen i Umeå är Umedalens skulpturpark som anses vara en av Europas främsta i sitt slag.

– Det som är bra för Umeå är bra för Balticgruppen, är en devis som väl sammanfattar företagets syn på sin roll i stadens utveckling. Umeå är en förebild när det gäller kulturdriven tillväxt, säger Staffan Ling, företagets talesperson.

– Vi är väldigt glada över att Balticgruppen väljer att gå in som huvudpartner. Företaget har under många år visat ett stort engagemang för Umeå och kulturlivet som stämmer väl med de grundläggande värderingarna i Umeå2014-projektet, säger kulturhuvudstadsutskottets ordförande Marie-Louise Rönnmark.

På bilden: Krister Olsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Balticgruppen blir huvudpartner till Umeå2014