Eldfest / Fire Festival

Publicerat 25 januari, 2013

Eldfest för ökat samförstånd

I den persiska traditionen är Eldfesten en viktig del av nyårsfirandet som inträffar i samband med vårdagjämningen. Iranska föreningen i Umeå beviljas en kulturskjuts på 20 014 kr för dela denna tradition med intresserade i Umeå och utveckla evenemanget inför kulturhuvudstadsåret.

Eldfesten är en mångtusenårig tradition som äger rum på sista tisdagskvällen av det persiska året. Grundtanken bakom Eldfesten är att man genom att sätta eld på det gamla börjar städa inför det kommande året.

I Umeå har Eldfesten länge firats på Ålidhem men under de senare åren har Iranska föreningen förlagt den till centrum i Umeå. När den förra året firades på Rådhustorget steg också antalet deltagare avsevärt, skriver föreningen i sin kulturskjutsansökan.

– När vi firar Eldfesten på torget så kommer även människor från andra länder än Iran, både persisktalande och andra, säger Aida Mehrani från Iranska föreningen.

Föreningen hoppas nu att Eldfesten med hjälp av bidraget från kulturskjutsen ska få en ännu bredare förankring bland allmänheten i Umeå och att den kan bidra till ökat samförstånd mellan olika folkgrupper.

Eldfesten äger rum i mitten av mars och i samband med den planeras också en utställning i Glashuset som ska visa upp olika traditioner i Iran i samband med nyårsfirandet.

– Till exempel så dukar vi ett bord som enligt traditionen ska ha sju rätter som börjar på s på persiska, berättar Aida Mehrani.

Läs mer om Kulturskjutsen

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Eldfest för ökat samförstånd