Photographer: Louise Blad

Publicerat 25 januari, 2013

Feministisk middagsbjudning under Littfest

En kulturskjuts på 20 014 kronor går till projektet Middagsbjudningen som vill anordna en feministisk middagsbjudning med temat Manifest & Utopi i samband med Littfest 2013.

Middagsbjudningen består av Louise Blad, Andrea Berglund, Filippa Hanzon, Maria Jennefelt. De har sedan 2011 anordnat fyra middagsbjudningar med olika teman, samtliga i Stockholm. Men nu vill de även introducera konceptet för Umeåborna under Littfest – Umeås internationella litteraturfestival 2013.

– I samarbete med Littfest kommer vi att anordna en middagsbjudning med temat Manifest & Utopi. Syftet är att samla ihop alternativa manifest för att diskutera dem med utgångspunkt i den feministiska utopin, säger Maria Jennefelt, en av medlemmarna i Middagsbjudningen.

Middagsbjudningen är öppen för den som definierar sig, eller någon gång har definierat sig som kvinna. Projektet är till formen inspirerat av Judy Chicagos konstverk ”The Dinner Party” (1974 – 1979) där Chicago bjöd in 39 mytologiskt eller historiskt kända kvinnor på middag till ett bord som är klätt med 999 kända kvinnors namn. Hennes mål var att stoppa det system som ofta uteslöt kvinnor.

– Målet med Middagsbjudningen är att stärka den feministiska rörelsen genom möten och diskussioner olika kvinnor emellan. Det gör vi i konstnärliga förhöjda rum för att med konstens kraft kunna vidga samtalen, berättar Maria Jennefelt.

– Vi hoppas på att kunna bli ett återkommande inslag i Umeås konst/kulturscen och på så sätt driva vidare samtal och tankar i ämnet, säger Maria Jennefelt.

Projektet Middagsbjudningen tilldelas 20 014 kronor från Kulturskjutsen.

Läs mer om Kultskjutsen

Läs mer om de tre andra projekt som fått stöd av av Umeå2014 i den trettonde omgången av Kulturskjutsen:

Jojken väcks upp på nytt

Humoristisk teater som ifrågasätter mansideal

Eldfest för ökat samförstånd

Bild: Från Middagsbjudningens performativa middag på Dansens Hus i Stockholm. Fotograf: Louise Blad

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Feministisk middagsbjudning under Littfest