Photo: Flickr-user Rich & Cheryl. Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Publicerat 28 januari, 2013

Kulturen i Kosice invigdes med raketfart

Košice, eller planeten Košice för att relatera till invigningstemat. Den slovakiska staden är en av årets kulturhuvudstäder i Europa, och nu ska Košices kultur ut i världen – rentutav ut i rymden. Klara Stefansson, journaliststudent från Umeå har nyligen gjort ett nedslag i staden.

Vid första anblicken är det inte helt olikt Umeå. Slasksnö rörs om av sneakers och klackeskor, några stannar upp för att hälsa på en bekant och studenter svänger av mot kaféer för att plugga. Höjer du däremot blicken, är du så långt i från Umeå du kan komma. Färgglada stenhus avlöser varandra, mitt på torget står en stor katedral och längs den stora huvudgatan finns inte en enda korvmoj. Välkomna till Košice, en av årets europeiska kulturhuvudstäder.

Förra veckan var det dags för invigning, men när vi är på plats är det fem dagar kvar tills ceremonierna drar igång. En av dem som har koll på läget är Peter Germuška. Han jobbar på kontoret för kulturhuvudstadsåret Kosice2013 som ansvarig över turism och regionutvecklingen.

Om du skulle definiera, vilken typ av kultur är typisk för Košice?
– Mycket konst och design. Det finns en fakultet för konst på universitetet här. Kläddesigners är väldigt mycket Košice. Staden är också multi-kulturell. Många olika etniska minoriteter bor här, då staden tillhörde Ungern en gång i tiden.

Peter Germuška

Peter Germuška

Och det har ni tagit tillvara på i öppningsceremonin, berätta om den!
– Huvudtemat för invigningen är ”Planet of Košice”. Vi vill symboliskt peka ut mot framtiden och berätta om visionen för staden. Vart vi är på väg, och varför vi gör det här. 2013 är inte slutet, det är en vändpunkt. Det här representeras väldigt symboliskt i form av astronauter från de fyra största etniska grupperna i staden – slovaker, ungrare, romer och rosyner. De är ledmotivet för ceremonin och kommer att skjuta iväg en raket ut i universum i slutet, för att sprida kulturen härifrån och utåt.

Inåt sett, med tanke på lokalbefolkningen – hur har de tagit det här projektet?
– I början så var det självklart så att alla var väldigt entusiastiska, och efter att vi vann titeln började vi på kontoret jobba direkt. Men i början fanns inte så handgripliga grejer att göra eller säga, vi utvecklade evenemang och planerade. Därför var det svårt att kommunicera i början av projektet. Folket kände nog att vi kom med något nytt, och de kände sig exkluderade, i början. Därför är det viktigt att kommunicera med dem, och att försöka involvera dem.

Hur ska ni göra det?
– Genom workshops, konferenser och så. Vi har haft sessioner och seminarier där vi förklarade för den lokala kultursektorn varför vi ville göra det här projektet. Problemet var att den lokala kultursektorn kände att pengarna bara går till det här projektet, de förstod inte att det är en stor investering. Vi är här för att hjälpa dem.– En annan del är att stötta de lokala aktörerna. Teatrar, icke-vinstdrivande föreningar, och så vidare – så att de kan tillämpa egna projekt. Och det var också vår huvudtanke, att förändra hur man finansierar kulturaktiviteterna. För de senaste femtio åren har kultur i Slovakien bara finansierats av staten. Så, man får exempelvis 22 000 euro som teaterorganisatör eller liknande, och det är allt. Vi försöker ändra det här, länka de här personerna till europeiska institutioner, ändra finansieringen genom att involvera den privata sektorn också. Så att de kan få mer pengar, och uppgradera projekt.

Hur mycket kan man engagera sig i kulturhuvudstadsåret, som invånare?
– När det gäller invånardeltagande, har vi ett speciellt projekt som kallas SPOTS-projektet. Där kan du engagera dig, bli en del av det eller bilda egna icke-vinstdrivande organisationer. Du kan antingen ansöka om pengar eller vara en del i projektet. En av våra avsikter med SPOTS-projektet är att skapa nya samhällen i orterna. Under 60-, 70- och 80-talen byggdes så kallade ”blocklägenheter” och till dessa fanns byggnader som användes för att värma upp de här blocken. De används inte längre, så vi förvandlar dem till kultur- och samhällscentrum . Folk kan delta, eller föreslå vad de vill göra för aktiviteter.

Vad gillar du själv för typ av kultur?
– Jag gillar indierock, rockband och jag gillade verkligen de experimentella banden som har spelat i parker här. Men också musikfestivaler, teater, arkitektur, samtidiga konst och nya medier. Bland annat.

 Klara Stefansson, Journalistlinjen, Kaggeholms folkhögskola.Bild: Flickr-user Rich & Cheryl. Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)
comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kulturen i Kosice invigdes med raketfart