Photo: Axel Andersson (composer/musician in the group Ára) In the picture: Tao Ye (choreographer/dancer, TAO Dance Theater) in Stekenjokk as an artist-in-residence at Ricklundgården in Saxnäs, Municipality of Vilhelmina, 14 – 19 September 2012

Publicerat 15 januari, 2013

Nya beställningar till Norrlandsoperan

Kulturhuvudstadsutskottet i Umeå kommun har beslutat att göra en beställning till Norrlandsoperan som innefattar fyra olika delar. I beställningen ingår både nya uppsättningar och kompletteringar till projekt som tidigare fått pengar. Totalt innebär det att Norrlandsoperan får 5 500 000 kr för att genomföra projekten.

Internationell dans 
Beställningen gäller bland annat två dansprojekt. Det ena, The Sami Chinese Dance Project, är en föreställning där öst möter väst och där samernas traditionella kultur med jojken i grunden ska hitta en ny plats. I anslutning till invigningen av kulturhuvudstadsåret kommer kinesiska Tao Dance Theater tillsammans med kompositören Xiao He och medlemmar ur norrbottniska gruppen Ara att visa föreställningen. En internationell turné är också planerad. Intresse finns bland annat från Belgien, Frankrike och Kina.

Det andra dansprojektet The Spring Forward Festival är en årlig dansfestival där unga dansare och koreografer får visa upp sina verk inför publik. Festivalen besöker varje år en ny stad och under kulturhuvudstadsåret kommer den till Umeå. Festivalen är ett initiativ av det europeiska dansnätverket Aerowaves, som finns i 36 länder.

Sven-Olov Edvinsson, vice ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, anser att de här nya projekten ytterligare stärker bilden av Umeå som ett kreativt centrum.

– De kan ge Umeå och vår region ännu fler intressanta samarbeten med Europa och övriga världen. Det är också väldigt positivt att vårt urfolk samerna kan röna större internationell uppmärksamhet, helt i linje med Umeå2014, säger Sven-Olov Edvinsson.

Årstidskonserter 
En annan del av beställningen gäller de olika årstidskonserterna som ska uppföras, och uruppföras, i samband med årstidsväxlingarna under kulturhuvudstadsåret: Beethoven and BeyondFrån mörker till ljus, Shape in Shambles – A musical discordance for Refused and orchestra, Stadion MusikBeställningsverk till Skördandets årstid och verk till Jazzfestivalen 2014.

Beethoven and beyond bygger på att Beethovens samtliga symfonier framförs under tre veckor. ”Beyond” står för att Norrlandsoperan beställer nio nya verk av svenska tonsättare som ska ge samtida kommentarer till symfonierna. Uruppförandet av Mirjam Tallys Ljuset och mörkret för kör och orkester har text av den samiske poeten Paulus Utsi. Det kommer att framföras av Kammarkören Sångkraft och Norrlandsoperans symfoniorkester. Shape in Shambles – A musical discordance for Refused and orchestra syftar på titeln på hardcorebandet Refuseds sista skiva. Projektet går ut på att rekomponera och arrangera skivans innehåll i en orkesterdräkt. Stadionmusik sammanför arenaidrottens värld med den traditionella kulturen. Norrlandsoperans symfoniorkester, körer från Umeå och idrottare i världsklass uppträder tillsammans.

Elektra 
Den tredje delen; Richard Strauss opera Elektra, som också stöttas av Umeå2014:s huvudpartner Balticgruppen, blir ett av de största och mest spektakulära evenemangen under kulturhuvudstadsåret 2014. Det är en utomhusproduktion och premiären planeras till den 14 augusti. Operan skapas i nära samarbete med den katalanska scenkonstgruppen La Fura dels Baus.

Festivaler 
I beställningen ingår också tre festivaler; 12 points festival vill visa upp unga, kreativa och ambitiösa jazzmusiker från Europa. Den hör egentligen hemma i Dublin men arrangeras vart annat år i någon annan stad i Europa. De övriga två ärMADE, Music, Art, Dance, Experience, och en utökad jazzfestival.

Foto: Axel Andersson (kompositör/musiker i gruppen Ára)
På bilden: Tao Ye (koreograf/dansare TAO Dance Theater) i Stekenjokk under residens på Ricklundgården, Saxnäs, Vilhelmina kommun, 14-19 september 2012

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nya beställningar till Norrlandsoperan