Photo: flickr-user Mr Ashby (CC BY-NC 2.0)

Publicerat 12 februari, 2013

Nya tolkningar när hårdrocksfestival utökas

Under 2014 kommer festivalen House of Metal att utökas med en dag med en konsert där olika musiker och konstnärer gör sina personliga tolkningar av kända hårdrockslåtar. Lika många kvinnor som män på scenen är ett av målen. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar 300 000 kronor för att genomföra projektet Voices of Metal 2014.

House of Metal är en etablerad festival som varje år lockar publik från hela Europa och från andra delar av världen. Nu vill arrangörerna bygga upp en ”startaktivitet” som återkommer varje år.

Under 2014 utökas festivalen med en dag så att den startar den 27 februari och sedan pågår den 28 februari och den 1 mars. Startskottet blir konserten på Idun där musiker och konstnärer med olika nationaliteter gör sina personliga tolkningar av kända hårdrockslåtar.

– Genom den tredje dagen kan festivalen förstärkas så att vi kan locka både nya målgrupper och göra det möjligt för kvinnor att inta scenen. Till exempel kan vi låta jazzsångerskor tolka hårdrock, säger Petra Edström från House of Metal.

Hon är inte orolig för att traditionella hårdrocksutövare ska motsätta sig att artister från andra genrer ges detta utrymme.

– Jag tror att det finns många killar inom hårdrocken som väldigt gärna vill få fram tjejer på scenen som den här dagen ger möjlighet till.

Kreativa möten
Förhoppningen är att det ska ske en korsbefruktning av hårdrock och andra konstnärliga uttryck och att det skapas möten mellan det regionala och Europa. Flera av de artister som kan bli aktuella har nära kopplingar till andra delar av regionen än Umeå. Samarbete med andra kulturinstitutioner är också viktigt för arrangemanget.Tanken är att festivalen ska locka besökare från hela Europa och få ett stort medialt intresse.

Jämn könsfördelning
Sven-Olov Edvinsson, kulturhuvudstadsutskottets vice ordförande, ser mycket positivt på att House of Metal vill utvecklas:

– House of Metal är väldigt intressant ur många aspekter och beskriver tydligt hur de vill arbeta med kulturhuvudstadsårets kärnvärden. Särskilt intressant är att de eftersträvar att ha lika många kvinnor som män på scenen vilket är mycket ovanligt inom hårdrocken där männen är i stor majoritet.

Målet är att festivalen ska kunna ha en tredje dag även efter kulturhuvudstadsåret.

Mer information i kalendern

Foto: Flickr user Mr Ashby (CC BY-NC 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nya tolkningar när hårdrocksfestival utökas