Photo: Kate Hiscock (CC BY 2.0)

Publicerat 12 februari, 2013

Personlig utsmyckning av Umeå

Umeåborna kommer att uppmuntras att smycka sina egna husväggar eller fönster eller att upplåta dem till en konstnär. Bakom idén står Studiefrämjandet som får 70 000 kronor för 2013 av Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott. Samma summa reserveras för 2014.

Den som hyser drömmen om att bli sin egen konstnär kan känna sig extra uppmuntrad genom det här beslutet. Man kan smycka sin husvägg eller sitt fönster på olika sätt eller erbjuda detta som ett minigalleri till en konstnär.

Idén bygger på Umeå2014:s viktiga kärnvärde medskapande. Invånarna kan bli aktiva aktörer i sin egen stad. Det finns goda erfarenheter av en liknande satsning i Lille i Frankrike som var europeisk kulturhuvudstad 2004, och tanken är att det här projektet ska samarbeta med konstnärer från Lille.

Alla kan delta
Genom att de som smyckar husen använder sin fantasi och samarbetar med andra för att skapa och driva projekt framåt, menar projektägaren att känslan för staden förstärks och att de kommer att se sig själva som ambassadörer för Umeå. Det kan också öka den sociala sammanhållningen i samhället och öka intresset för den lokala miljön.

Om man bor i hyreslägenhet eller i bostadsrätt och inte har en egen villa och vill delta i projektet har man de här valmöjligheterna:

– Man kan använda sig av löstagbara material som kan sättas upp på fasaden eller på fönster och enkelt tas bort. De kan vara foton, stickers eller en liten skulptur eller något annat konstverk. Om man vill skapa ett permanent konstverk måste man förstås prata med hyresvärden, berättar Roya Razani vid Studiefrämjandet.

Alla Umeåbor kan alltså delta. Studiefrämjandet vill också lyfta fram olika kategorier av människor som får tillgång till 30 fönster som är direktfinansierade.

– Tanken är inte att man ska måla vad som helst utan det ska vara konstnärlig kvalitet i det man gör, säger Roya Razani.

En möjlighet att skapa kvalitet är att ordna workshops för konstnärsstudenter som sedan förmedlar sina kunskaper till medborgare som vill delta i projektet.

Långlivat
– Konstverken lever långt efter 2014, säger Roya Razani som hoppas att resultatet blir ”personligt, familjärt och underbart vackert”.

I och med konstverken skapas så kallade kreativa kvarter. Alla som promenerar genom kvarteren kan bli lockade att stanna och känna sig delaktiga i stadens omvandling istället för att passivt se på.

Studiefrämjandet samarbetar med Designhögskolan vid Umeå universitet och söker pengar även från andra institutioner än Umeå kommun, bland andra från Kulturbryggan.

– Det här projektet har stora möjligheter att engagera många människor i Umeå. De konstnärliga värdena kommer också att säkras i och med att man samarbetar med konstnärer från både Sverige och Lille och genom att Designhögskolan är involverad, säger Sven-Olov Edvinsson, vice ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Läs mer om detta projekt

Foto: Kate Hiscock (CC BY 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Personlig utsmyckning av Umeå