Photo: Andreas Nilsson.

Publicerat 12 februari, 2013

Språngbräda inför Grand Slam 2014

Kulturföreningen Humlan vill 2014 sätta Umeå på Europakartan med sitt ”Grand Slam”. För att lyckas med detta vill föreningen redan under 2013 förbereda detta väl. Därför beviljar Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott föreningen 500 000 kronor för Humlan 13 – Språngbräda inför Grand Slam.

Kulturföreningen Humlan vill stärka verksamheten, skruva upp volymen, för att efter Grand Slam 2014 ha satt Umeå på Europakartan som en lika självklar spelplats för de stora internationella pop- och rockartisterna som Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors.

Aktiviteterna under 2013 handlar om en förstärkning av föreningens tre befintliga festivaler samt förberedelser inför Festival 2014 (U x U) där man tillsammans med organisationen för U x U planerar ett gemensamt arrangemang i september.

Till den 17:e upplagan av Umeå Open, en av Europas största inomhusfestivaler vill föreningen förstärka det internationella programmet. Fler arrangemang ska spridas runt om i Umeå, bland annat på Teg, Ålidhem centrum och Ersboda.

Budskap
Nytt för 2013 är också att Umeå Open 2013 kommer att ha ett budskap, en ytterligare dimension som ger festivalen udd. Tanken är att festivalen från och med 2013 ska ta ställning, alternativt föra fram ett budskap varje år. Umeå Open 2013 har underrubriken ”med öppet sinne” och ska berätta om hur viktigt det är med tolerans och öppenhet.

Vad gäller punkmusikens Täfteåfestivalen vill Humlan under 2013 utveckla det man beskriver som ”Open Source” och ”Gör det själv”.

Popup beskrivs av Humlan som höstens populärkulturella smällkaramell. Under Popup 13 vill föreningen hitta drivkraften att ta nästa steg in i 2014.

Lång erfarenhet
– Humlans satsningar är viktiga för hela regionen. Föreningen har lång erfarenhet, gott renommé och stort nätverk. Det ger väldigt goda förutsättningar at ytterligare stärka Umeå som festivalstad genom att de får extra medel före och under 2013-2014, säger Sven-Olov Edvinsson, kulturhuvudstadsutskottets vice ordförande.

Umeå Open genomförs i samarbete med Luger, Livenation, Festival 2014, Umeå kommun, Humsek, HumLab, MADE, Studiefrämjandet och Popaganda.

Läs mer om Grand Slam

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Språngbräda inför Grand Slam 2014