Publicerat 1 februari, 2013

Stort intresse för programsläppet

Stort intresse och stort mediepådrag i Umeå och Stockholm när programmet för Umeå2014 släpptes på webben och i bokform. 

– Vår ledstjärna, nyfikenhet, passion, delaktighet och medskapande som skiljde ut oss från början, innebär att vi får ett annorlunda kulturhuvudstadsår i Umeå. Vårt sätt att arbeta bidrar till hållbarare samhällen och tillväxt, sa Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, på plats under programsläppet i Kulturhuset i Stockholm, höll med om att Umeå2014 ger unik möjlighet till utveckling.
– Kulturhuvudstadsåret engagerar många verksamma i kulturen men det kommer även att hända mycket inom regional utveckling, miljö, klimat, jämställdhet. Jag är övertygad om att samarbetena kommer att bidra till en vitamininjektion i hela kultur Sverige under lång tid framåt och även efter 2014.

Program release the glass houseCirka 100 projekt
Den första presentationen av kulturhuvudstadsprogrammet gjordes i Umeå tidig morgon. Glashuset på Rådhustorget var fullsatt av journalister från olika media och P4 sände direkt.

– Vilken häftig dag! En glädjens dag, konstaterade Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014 när han informerade om programboken där de cirka 100 projekten, uppbyggda kring de samiska årstiderna, är skapade av Umebor, människor i de nordliga länen i samarbete med övriga Sverige, Europa och världen.

Programmet består av smått och stort i form av scenkonst, foto, dans, opera, pop, blues, jazz, tango, arkitektur, mode, festivaler, konstutställningar, konserter, designprojekt, nationella sportevenemang, konferenser, körer, och europeiska samarbeten.

– Detta är ett axplock av allt som händer under Umeå2014. Nu fortsätter programåret att växa med ytterligare projekt. Och det finns fortfarande utrymme för nya idéer. Uppdatateringar sker kontinuerligt på vår nya webb www.umea2014.se som öppnas idag och dialogerna med de 22 kulturinstitutioner som har regeringens uppdrag att samarbeta med oss pågår, sa Fredrik Lindegren. (Se info om webben i här).

Marie-Louise Rönnmark betonade att projekten inte är några ”dagssländor”.

– De kommer att leva vidare. Medan det mesta i Europa handlar om ekonomisk kris skapar vi tillsammans här och har framtidstro. Det leder till innovationer som får människor att ta nästa steg.

programslapp_sthlmFullsatt i Stockholm
I Kulturhusets i Stockholm var det fullsatt i lokalen när programmet åter presenterades vid lunchtid. DN, Aftonbladet, TT Spektra, SVT kulturnyheterna. SR, frilansare och utrikeskorrar från bland annat Kina, Ryssland och Finland. Ett 20-tal medier, totalt, var på plats. Här utökades Fredrik Lindegrens och Marie-Louise Rönnmarks programpresentation med kulturutövare som gav en kort inblick i några av Umeå2014 projekten: Kvinnohistoriskt museum, Västerbottens museum, Norrlandsoperan, Samiska veckan, Schariska, U x U festivalen och det samiska perspektivet.

– Vi kommer att ge tusentals barn- och ungdomar röst under detta år i fem stora projekt, sa Arne Berggren verksamhetschef för Kulturverket i Umeå som arbetar efter mottot: Barn säger åt proffsen vad de ska göra.
Fredrik Fagerlund, representant för rockklubben på Scharinska, berättade om flytten 2014 från Scharinska till Umeås nya musikhus på 3000 kvadratmeter där det även blir ett gitarrmuseum med Europas största gitarrsamling.

– Idéerna flödar hela tiden vilket även resulterar i nya byggnader i Umeå som Kulturväven och Konstnärligt campus, sa Marie-Louise Rönnmark.

Bland publiken i Kulturhuset fanns även representanter för de 22 kulturinstitutioner som har regeringens uppdrag att samarbeta med Umeå2014.

– Det är samma känsla varje gång man möter Umeå2014-teamet. De utstrålar positiv energi och förmedlar nytänkande, sa Kennet Johansson generaldirektör Kulturrådet.

Scharinska under kvällen
Ytterligare en programpresentation gjordes på Scharinska i Umeå under kvällen.

Här minglade glada projektägare, politiker, kulturfolk, företagare med övervägande positiv syn på programmet. Under kvällen presenterades jojk av Jörgen Stenberg och DJ toner av Emma Berglund, Lars Sahlin och Mats Björkelund.

– En intensiv och omtumlande dag, sammanfattade Fredrik Lindegren som önskar att alla, inklusive media, vågar se det nya i Umeå2014 och inte bara det de redan visste.

– Dagen har varit fantastisk. Det känns varmt i hjärtat med så bra respons. Nu tar vi nästa steg med bland annat kommunikation, säkerhetsfrågor och arrangemangpaket, sa Marie-Louise Rönnmark.

programslapp_kulturministern3 frågor till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:

Vad tycker du om programmet, ditt första intryck?
– Programmet är ambitiöst och involverar alla konstnärliga uttryck. Det innehåller många kulturaktiviteter som jag tror och hoppas kommer att locka en bred publik, såväl nationell som internationell. Utöver konst och kultur kommer även miljö, mat, jämställdhet och regional utveckling prägla samtal och aktiviteter under året.

Vad betyder det för Sverige att Umeå är kulturhuvudstad 2014?
– Det har stor betydelse, inte bara för Umeå utan för hela Sverige. Umeå2014 bidrar till ökat samarbete mellan olika kulturinstitutioner, ger möjlighet att nå en ny publik och att visa Sverige på den europeiska arenan. Jag är övertygad om att kulturhuvudstadsåret kommer att stärka Sverige som kulturnation.

Kommer Umeå2014 få mer pengar?
– Regeringen har bidragit med 75 miljoner kronor i särskilda medel för att stödja kulturhuvudstadsåret i Umeå. Därutöver har Kulturrådet fördelat minst 8.5 miljon kronor. Ett tjugotal myndigheter och kulturinstitutioner har dessutom fått i uppdrag att samverka med och prioritera kulturhuvudstadsåret för att vi med gemensamma krafter ska bidra till ett riktigt bra kulturhuvudstadsår.

 

Klicka här för att se en blädderbar version av programboken

 

 

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stort intresse för programsläppet