Publicerat 8 mars, 2013

Åtta röster om Umeå2014

Åtta personer med olika kulturhuvudstadsprojekt berättar om deras fokus under 2014.

Emma Bergmanemma bergman

Sysslar med: Projektledare för Crossing Boarders Camp. Insamlingsstiftelsen Crossing Boarders verkar för ett jämställt samhälle med särskilt fokus på livet utanför skolan/arbetet. Namnet kommer sig av att verksamheten inleddes med satsningar inom skateboardkulturen.

Fokus under 2014:
Crossing Boarders Camp är ett treårigt projekt med fokus på jämställdhet och kvinnliga förebilder. Nu i juni 2013 ska 30 tjejer mellan 13 och 18 år få prova på tre kulturyttringar eller fritidsaktiviteter i Umeå under tre dagar, sedan ska omfattningen öka 2014 och 2015. I samband med Crossing Boarders Camp 2014 planeras även prova-på-tillfällen för allmänheten och då ska lägerdeltagarna fungera som mentorer som kan peppa andra att testa aktiviteterna. Just nu arbetar jag med att utveckla den nya metoden för lägren och jag utbildar ledare och föreningsrepresentanter i Crossing Boarders unika modell Jämställdhetseffekten. Vi lyfter kvinnliga förebilder som i sin tur ska inspirera unga tjejer. Lägren ska ge deltagarna nya meningsfulla fritidsaktiviteter som de annars inte hade testat, just på grund av att de är tjejer, och de ska också ge föreningar bra verktyg att arbeta med jämställdhet i sina verksamheter. Jag hoppas att Crossing Boarders Camp ska bli en metod som också kommer att användas på andra håll runt om i Sverige.

Susanne Lovénsusanne loven

Sysslar med: Färgsätter parkeringshuset Parketten med tillhörande trapphus. Det är ett projekt som hon själv tagit initiativ till och fått stöd för att genomföra av Umeå2014 och olika sponsorer. Syftet är att göra parkeringshuset i centrala Umeå till en trevligare och tryggare miljö.

Fokus inför 2014:
Under februari har jag hållit på med att måla trapphuset och under våren kommer elektriker från Delta Elteknik och elever från Dragonskolans El- och energiprogram att se över ljussättningen. Jobbet med själva parkeringsplanen ska pågå under sommaren och i augusti 2013 är hela projektet klart. Det kommer att göra stor skillnad! Jag har många idéer kring färgsättning av offentliga miljöer och ett parkeringshus var det bästa jag kunde komma på. Jag tycker det har varit jättelätt att komma i kontakt med sponsorer. Färgbutiken Caparol har till exempel bidragit med all färg. Projektet är också ett sätt att hjälpa andra. Några personer inom stödverksamheten Aros, som vänder sig till vuxna med psykiska funktionsnedsättningar, är med och målar, liksom några från Viva Resurs. Under arbetets gång har flera personer hört av sig om nya samarbeten och jag har själv många idéer inför 2014. Helst skulle jag vilja sätta färg på hela stadsdelen Ålidhem, till exempel fönsterbleck och balkonger, och göra det enklare att hitta bland alla husen som nu ser likadana ut.

Fotograf: Andreas Nilsson

Fotograf: Andreas Nilsson

Annelie Gardell

Sysslar med: Konstnärlig ledare Dans, NorrlandsOpera. NorrlandsOperan har ingen egen dansensemble. Men genom egna produktioner, samarbeten och gästspel presenteras varje år runt tjugofem olika dansföreställningar. NorrlandsOperan ger ofta fria koreografer med dansare möjlighet att arbeta fram verk i residens. Det innebär att de får nyttja lokaler, scener och andra resurser hos NO. Varje år ges också en koreograf eller ett kompani tillfälle att skapa ett verk med levande musik av NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Fokus under 2014:
Att öppna upp för det nya, för det unga i Europa och världen, det som är framtiden. Jag producerar just nu det spännande Sami Chinese Project där samisk kultur med jojken möter kinesisk samtida dans. Tao Dance Theater från Beijing med musikern Xiao He komponerar musik tillsammans med Axel Andersson och Simon Issat Marainen. Föreställningen visas i samband med invigningen av kulturhuvudstadsåret. Under 2014 får Umeås publik se det nyaste och mest experimentella inom dansen i Europa när festivalen Spring Forward kommer i mars . I samarbetet med Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie i Frankrike skapas en dansföreställning med premiär november 2014 till levande musik framförd av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Ett annat spännande projekt jag ser fram emot är Hemvändarna. Där kommer barnen via skolorna i länet att erbjudas dans. Hemvändarna är dansare / koreografer som flyttat från Västerbotten men som återkommer med föreställningar och pedagogiska projekt under 2014. Jag vill vara med och skapa nya, spännande verk som överraskar och får oss att reflektera. När jag sätter ihop konstnärliga team är det väldigt viktigt att det blir en jämn könsfördelning bland de som medverkar.

Roya Razaniroya razani

Sysslar med: projektsamordnare på Studiefrämjandets kulturhuvudstadsprojekt Anonym but creative. Projektet handlar om att engagera Umeåbor – oavsett om personerna går på dagis, äldreomsorg eller är utbytesstudenter vid Umeå universitet, oavsett om man är fastighetsägare eller har en hyresrätt. Studiefrämjandets övergripande uppdrag är att skapa ett demokratiskt forum för dialog på lika villkor.

Fokus under 2014:
I projektet Anonym but creative ska alla som vill få möjlighet att genom workshops inspireras av professionella konstnärer att hitta sitt eget konstnärliga språk. Det kan till exempel handla om att man gör en målning på sin husvägg, sätter en tavla man målat i sitt fönster eller att man stickar något som man sätter upp på sitt staket. Vi är inte alla Leonardo da Vinci, men det spelar ingen roll. Det handlar om att visa upp vår stad med stolthet och att det är vi Umeåbor som skapat konsten omkring oss, efter våra egna förutsättningar. Under 2014 skapar vi en metod tillsammans, men det här är inget som är begränsat till kulturhuvudstadsåret. Jag vill att man 2015 ska kunna gå på Umeås gator och se olika konstuttryck i fönster, på husfasader och oväntade platser, och känna sig stolt över att vi åstadkommit detta tillsammans.

Petra Edströmpetra edstrom

Sysslar med: Metalöverhuvud (projektledare) för House of Metal. House of Metal är hårdrocksfestivalen som etablerat sig i Umeå. 2014 kommer att bjuda på den åttonde upplagan av festivalen som vanligen blandar internationellt erkända metalband med flera lokala akter. Vanligtvis besöks evenemanget av cirka fyra och ett halvt tusen personer.

Fokus under 2014:
Det blir jättemycket jobb som vanligt och vi kör dessutom en extra dag under 2014, med en stor spelning på Idun där musiker från andra genrer gör egna tolkningar av olika metal-låtar. Då ska det också vara femtio-femtio killar och tjejer, både på scenen och på tekniksidan, vilket känns bra eftersom det tyvärr inte är vanligt inom metal. Musiker från olika genrer som jazz och opera kommer att vara på plats och idén är också att spelningen ska tilltala en annan publik än den som är vanlig på vår festival. Det öppnar för möten mellan genrerna och skapar nya kontaktytor både lokalt och internationellt. Vilka band som kommer 2014 går inte att säga, det är för tidigt då artister som kan vara aktuella för oss ännu inte har sina turnéplaner klara.

sara sandstrom nilssonSara Sandström Nilsson

Sysslar med: Delägare i Galleri Andersson/Sandström som har verksamhet och utställningslokaler både i Umeå och i Stockholm, vilket gör galleriet till ett av landets största. Galleriet arrangerar årligen 12-14 utställningar och inriktningen är nationell och internationell samtidskonst. Fokus ligger på skulptur men galleriet visar även måleri och fotografi. Förutom utställningarna i de egna lokalerna deltar galleriet regelbundet i ett antal internationella konstmässor. Andersson/Sandström har genom åren ställt ut i såväl Köpenhamn som Bryssel, Berlin, Hongkong och Miami.

Fokus under 2014:
Vi räknar med att förverkliga några av våra drömprojekt under 2014 och ser fram emot att presentera ett program som ska fascinera, inspirera och överraska både den trogna Umeåpubliken och tillresta besökare. Det kommer att bli en variation av uttryck och konstnärliga tekniker. Vi ska inleda året med att för första gången i Umeå presentera en av USA´s mest betydande samtida konstnärer; Enrique Martínez Celaya. En annan satsning under 2014 är en samlingsutställning med unga konstnärer från Shanghai som kommer att visas parallellt med att Bildmuseet gör sin utställning med kinesisk konst från de senaste decennierna ur ”The M+ Sigg Collection”. Vi hoppas utnämningen till Europas kulturhuvudstad innebär att de många fantastiska projekt som kommer att arrangeras i Umeå kommer att få stor uppmärksamhet från såväl publik som nationell media, och att det innebär att Umeå, även efter 2014, betraktas som en av Sveriges mest intressanta kulturstäder.

outi krekulaOuti Krekula

Sysslar med: SM-veckan 2014. SM-veckan är en av Sveriges största idrottsfester med med cirka 1500 aktiva som tävlar i 15-20 olika idrotter, bland annat skidor. Riksidrottsförbundet och SVT är ägare till projektet som Umeå är värd för i januari 2014.

I fokus 2014:
Vi jobbar med att skapa en folkfest, att föra människor samman och skapa gemenskap. Här kan alla, unga och gamla, se idrott live på plats och samtidigt ta del av det som händer runt omkring .Vi ska försöka nå upp till tjugo olika idrotter under SM-veckan och kommer även att lyfta fram skidkulturen och föreningarna i Umeå. Vi har dessutom ett samarbete med Västerbottens Museum och skidmuseet där, som kan visa Europa vår stora skidkultur. Eftersom idrotten skapades av män för män så råder en viss manlig dominans inom organisationen. Men det arbetas aktivt på många håll med frågan och sakteliga börjar det synas allt fler kvinnor som förtroendevalda medan antalet kvinnliga utövare också ökar.

Fotograf: Bente Geving

Fotograf: Bente Geving

Katarina Pirak Sikku

Sysslar med: Utställningen Jag vill bita huvudet av skammen som är en del av projektet 8 samiska konstnärer.

Fokus under 2014: Just nu arbetar jag för fullt med utställningen som kommer att visas på Bildmuseet i början av kulturhuvudstadsåret. Utställningen tar avstamp i den svenska rasbiologins studier av den samiska befolkningen, men jag går in i frågan med stor öppenhet och värme och det vill jag ska avspegla sig i mina verk. Jag är inne i ett stadie där jag fortfarande testar mig fram, så jag kan i dagsläget inte avslöja för mycket om verken. Men utställningen kommer att bestå av både text, teckningar, foton och installationer. Ett av verken kommer jag att bygga upp specifikt för platsen det ska visas på.

 

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Åtta röster om Umeå2014