Publicerat 11 mars, 2013

Kulturhuvudstäder möttes i vårvintersol

I sin vackraste vårvinterskrud kunde Umeå ta emot flera av sina vänner i ”kulturhuvudstadsfamiljen.” ECoC-mötet innehåll både aktuell information om läget i årets kulturhuvudstäder, nyttigt erfarenhetsutbyte och oväntade upplevelser för de tillresta gästerna.

Den 8-9 mars träffades representanter från några av de tidigare, nuvarande och framtida europeiska kulturhuvudstäderna I Umeå. ECoC, European Capitals of Culture, träffas två gånger per år och värd vid respektive möte är en av de två närmast förestående kulturhuvudstäderna. I november förra året hölls mötet i Riga och denna gång var alltså Umeå värd. Syftet med träffarna är att behandla olika aktuella frågor och riktlinjer för kulturhuvudstäder och att få lära känna värdstaden.

Lysande sol över vackert vintertäcke på älven blev inte bara en vacker inramning till fredagens möte på Bildmuseet utan också en bonus för gänget från Kosice och Liverpool som startade mornarna i Umeå men en löptur längs älven.

– Men jag skulle haft mössa på mig under löprundan, konstaterade Peter Germuška från Košice.

Inte bara kulturprojekt
Han arbetar bland annat med utvärdering av kulturhuvudstadsåret och gav deltagarna en glimt av det imponerande programmet med flera festivaler och evenemang. I början av oktober äger till exempel White Night Festival rum i anslutning till Europas äldsta marathon-tävling som arrangeras just i Košice. Författaren Sàndor Márai som för Košice är vad Franz Kafka är för Prag uppmärksammas också under året.

– Det viktiga är dock att få ut budskapet att kulturhuvudstadsåret inte bara är ett kulturprojekt utan bidrar till långsiktig förändring och utveckling av staden, förklarade Jan Sudzina som leder arbetet i Košice.

Jan hade för övrigt stort utbyte av kvällens dansföreställning Jorggáhallan på NorrlandsOperan, en av flera aktiviteter inom den samiska veckan som deltagarna kunde ta del av. En spännande förställning där publiken också inbjöds at bli medskapande på ett oväntat sätt.

– Jag gillade verkligen att föreställningen förenar de gamla traditionerna med det moderna, sa Jan efteråt.

Kulturell zon i Marseille
Marseille, Europas andra kulturhuvudstad i år, representerades av sin ledare Ulrich Fuchs som för övrigt hade samma roll då Linz var kulturhuvudstad. Marseille inledde sitt år med en storartad invigning och har många spännande evenemang framför sig. Under mars äger till exempel en barockfestival rum. Ambitionen är att medborgarna ska vara delaktiga i många av projekten inom till exempel dans, litteratur, utställningar med mera.

Inför året som kulturhuvudstad har Marseille satsat på spektakulär arkitektur i de centrala delarna av staden. Vid inloppet till Marseilles hamn ligger t ex det nya museet Mucem, Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, som är ett nytt kulturellt landmärke och en symbol för alla teman som ska manifesteras 2013.

Nytt bibliotek i Riga
Riga som är europeisk kulturhuvudstad samtidigt som Umeå inviger sitt nya bibliotek under 2014 bland annat genom att en kedja av människor kommer att langa böcker från det gamla biblioteket till det nya – en påminnelse om de kedjor som människor bildade 1989 under övergången till ett självständigt Lettland.

Landet har en stark körtradition och i juli 2014 kommer  en stor internationell körfestival att äga rum i Riga med 20 000 deltagare från  90 länder. En annan stor händelse är uppsättningen av Richard Wagners opera ”Rienzi der letzte Tribunen”. Wagner bodde nämligen två år i Riga och arbetade med delar av verket under den tiden.

Samarbete med Umeå
Liksom Umeå vill Riga uppnå stort medskapande bland medborgarna ”även om vi gör det  på vårt sätt, the Riga style” som programdirektören Aiva Rozenberga uttryckte det under presentationen.

Några spännande samarbeten med Umeå är bland annat Survival Kit, som fokuserar på frågor om överlevnad och hållbarhet på flera olika plan, lokalt som globalt. Som ett konkret exempel fick Rigas konstnärer och kulturarbetare efter den ekonomiska krisen i landet 2009 fråga sig om de skulle tvingas att flytta utomlands eller stanna kvar och vända situationen till något positivt. Som en reaktion på detta uppkom Survival Kit. De tomma affärslokalerna i Rigas centrum fylldes med konstnärliga verk. Konstnärskollektivet Verkligheten i Umeå blev inspirerade av detta och inledde 2010 ett samarbete med olika aktörer i Riga.

Projektet i Umeå innehåller dels en workshop  2013 i Umeå och Tärnaby för konstnärer från Lettland och Sverige, dels en konstfestival i Umeå i september och oktober 2014. Festivalen kommer att innehålla nyskapade verk av runt 30 internationella och lokala konstnärer, seminarier, filmvisningar med mera. Det kan också bli samarbete kring ljusfestivaler. Riga har Europas största och eventuellt kan några av  dess installationer visas i Umeå. Västerbottens museums Sune Jonsson-utställning kommer också att visas i Riga.

Ännu en oväntad upplevelse
Om fredagens möte i huvudsak var inriktad på presentationer kring de tre städernas programår så ägnades lördagen i huvudsak åt aktuella frågor kring långsiktig hållbarhet, finansiering och ungas engagemang.  Denna dag var det vackra Sävargården på Gammlia som tog emot våra gäster. Solen fortsatte att lysa över Gammlia och Västerbottens museum där den samiska marknaden pågick och som gästerna hade tillfälle att besöka under lunchen. Och ett besök i Umeå under vårvintern, Gijrradálvvie – Uppvaknandets tid, är förstås inget riktigt besök utan närkontakt med snö, så lördagens möte avslutades med skranåkning i Bräntbergsbacken.

Vid mötet i Umeå deltog representanter för Liverpool2008, Stavanger2008, Linz2009, Ruhr2010, Åbo2011, Tallinn2011, Maribor2012, Guimaraës2012, Kosice2013, Marseille2013, Riga2014, Umeå2014, Mons2015, San Sebastian2016, Wroclaw2016, Århus2017 och Valletta2018.

Se fler bilder från ECOC-mötet i Umeå här

 

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kulturhuvudstäder möttes i vårvintersol