eldfest5

Publicerat 20 mars, 2013

Persiskt nyårsfirande med eldar

Tisdag 19 mars 2013 firades Eldfesten av Iranska föreningen i Umeå. Alla var välkomna att vara med om firandet i Glashuset på Rådhustorget.

Eldfesten äger rum på sista tisdagskvällen av det persiska året, och är en viktig del av nyårsfirandet som inträffar i samband med vårdagjämningen. Man firar våren, solen, ljuset och det nya året genom att bland annat hoppa över små eldar. Att hoppa över eldarna symboliserar att lämna det gamla årets besvär bakom sig och få ny glöd och värme tillbaka.

Trots att vårvärmen inte velat infinna sig ännu var det många som samlades på torget när eldarna tändes. För den frusne fanns ett tält att gå in och värma sig i där det såldes en varm soppa som hör till seden för Eldfesten. Men kylan verkade inte vara något bekymmer för alla som samlats. Några dansade till musiken och de mindre barnen hoppade över marschaller medan äldre barn och vuxna hoppade över eldarna.

Läs mer om arrangemanget

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Persiskt nyårsfirande med eldar