Publicerat 12 mars, 2013

Unik festival visar skräckteater under 2014

Under 2014 vill Profilteatern i Umeå satsa på skräckteater med nyskrivna föreställningar och internationella gästspel. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar Profilteatern 1 000 000 kronor till en Skräckteaterfestival.

Profilteatern arbetar redan framgångsrikt med skräckteater. Nyligen har teatern haft premiär på föreställningen Utbrott som också kommer att visas under Skräckteaterfestivalen 2014. Manuset är skrivet av dramatikern Gustav Tegby som började sin bana genom att spela teater på Teatermagasinet i Umeå. Han ger publiken en central del i pjäsen som är Profilteaterns första uppsättning i zombie-genren. Även deras tidigare En kvinna i svart kommer att visas under festivalen. Dessutom sätter man upp en barnrysare med nyskrivet manus som får urpremiär då.

Men festivalen bygger till stor del på nyskrivna föreställningar och gästspel av internationella teatergrupper. Profilteatern förhandlar just nu med fyra olika grupper från Danmark, Island, Skottland och Wales, som visat stort intresse för att delta. Några av grupperna kommer att kunna skapa helt nya skräckföreställningar till festivalen.

– Det är en festlig dag för konsten och en relativt outforskad genre. Det här beskedet innebär att vi kommer kunna erbjuda flera spännande europeiska föreställningar av hög internationell klass under Skräckteaterfestivalen,säger Elin Larsson, producent vid Profilteatern.

Genom att satsa på skräckteater hoppas Profilteatern på att locka en ny publik till teatern. Ytterligare en tanke med festivalen är att arbeta med ett normkritiskt förhållningssätt mot invanda könsstereotyper inom skräckgenren.

Samarbete
Förutom föreställningarna planerar teatern också för föreläsningar, workshops, utställningar och filmvisningar på temat skräck och vill gärna samarbeta med bland andra Umeå universitet, andra europeiska universitet, NorrlandsOperan och Folkets Bio. Dessutom vill teatern samarbeta med andra arrangemang under perioden, som Littfest, SM-veckan, Samiska veckan, Umeå Open Grand Slam och Världsteaterdagen.

– Upplägget för skräckteaterfestivalen och Profilteaterns internationella samarbeten är ett viktigt bidrag till Umeå och regionens kulturliv. Det är också väldigt positivt med en genre som kanske kan locka nya besökare till teatern, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Föreställningarna spelas från februari fram till mitten av april under 2014.

Läs mer om skräckteaterfestivalen

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Unik festival visar skräckteater under 2014