Publicerat 3 april, 2013

Festival med hållbarhetskultur

Föreningen Gröna Huset får en kulturskjuts från Umeå2014 för att arrangera hållbarhetsfestivalen Sweet Sustainability. Den ska fira hållbarhetskulturen och samla människor kring omställningen för ett hållbart samhälle.

Projektet syftar till att skapa mer samverkan och fler möten över gränserna kring hållbarhet – ekologisk, social och ekonomisk. Föreningen Gröna Huset vill öka antalet aktiviteter och informationsutbytet kring hållbarhet, lokalt och globalt.

– Vi vill visa på individens kraft och möjligheter att delta aktivt i formandet av det samhälle vi önskar leva i, säger Heléne Idahl från Gröna Huset. Ingen kan göra allt själv för att åstadkomma en samhällsförändring, men alla kan göra något!

Festivalen Sweet Sustainability ska fira hållbarhetskulturen och samla människor i ett utbyte av tankar, information, produkter och tjänster relaterade till omställningen för ett hållbart samhälle. Projektet markerar även starten på en satsning som sträcker sig över 2014 och ska samla aktörer med hållbarhetsinriktning inför aktiviteter under kulturhuvudstadsåret.

En marknad blir ett av arrangemangen under festivalen. Allmänheten inbjuds att prova, smaka, känna, tala, se och lyssna – uppleva hållbarhet! Närproducerat, ekologiskt, rättvist, återbrukat, handtillverkat, mänskligt, medmänskligt och mellanmänskligt dukas upp för alla att ta del av. Utställarna får själva bestämma vad de ska visa.

Man planerar också att genomföra flera aktiviteter på temat barn-framtid under tre år, till exempel att samla in berättelser från barn och äldre. Berättelserna ska kunna användas som grundmaterial till dokumentärfilm, paneldebatt och olika typer av konstnärlig gestaltning.

– Vi vill visa att den starka gräsrotsrörelsen för hållbarhet och kreativa initiativ kan skapa förändring, säger Heléne Idahl. Tillsammans blir vi en inspiration för varandra och andra.

Projektet får 20 014 kronor från Kulturskjutsen och Umeå2014 för att arrangera festivalen, som planeras äga rum i september 2013.

Läs mer om Kulturskjutsen

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Festival med hållbarhetskultur