Publicerat 2 april, 2013

Med mångkultur i fokus

Nausheen Khan är ett levande bevis för att Umeå gör intryck på sina besökare. Hon har nämligen anmält sitt intresse för deltagande i Caught by Umeå redan innan tävlingen startat.

Ända sedan barnsben har Nausheen Khan utforskat olika sätt att uttrycka sig. Hennes uppväxt i Indien, vid foten av Himalayas bergsmassiv, präglades av ett experimenterande med ord, färg och form på ett icke-traditionellt sätt.

Tack vare uppmuntran från en bildlärare i skolan nådde Nausheen konstnärliga framgångar både lokalt och nationellt. Det ledde så småningom till medicinstudier på universitetsnivå och en tandläkarexamen.

– Tandläkaryrket är både konst och vetenskap. Jag har lärt mig att arbeta med många olika material för att kombinera funktion och estetik. Det har varit både utmanande och intressant.

Förenar olika stilar till något nytt
– Mitt resande har dessutom exponerat mig för en mångkulturstruktur och har inspirerat mig till att blanda olika stilar och mönster i konst och design, berättar Nausheen som sedan september 2012 arbetar i Umeå som gästforskare inom anatomi på IMB, Umeå Universitet.

Nausheen Khan säger sig vara imponerad av Umeå, som hon själv beskriver som full av energi tack vare stadens många unga och mångkulturella invånare.

– Umeå är ett paradis för en konstnär, med färggranna löv på hösten, kritvit snö på vintern och ljusa, livfulla somrar.

Något som gjort extra starkt intryck var den färggranna samiska konsten som visades upp under Samiska veckan i början av mars månad. Nausheen har på senare tid även arbetat mycket med tyg, som hon anser är ett mångsidigt material för att framhäva kulturella särdrag. Efter en semesterresa till hemlandet Indien förra sommaren fick hon dessutom upp ögonen för kroppsmålningar i hennafärg.

Genom att delta i Caught by Umeå får Nausheen Khan och alla andra intresserade chansen att dela med sig av sina intryck från Umeå till en internationell publik. Läs mer om kampanjen på http://www.caughtbyumea.com/

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Med mångkultur i fokus