Publicerat 26 april, 2013

Nordliga rummet i fokus vid internationell konferens

Att det nordliga rummet är så mycket mer än snö visade sig under den internationella konferensen Understanding North. Konferensen arrangerades av humanistiska fakulteten vid Umeå universitet för att uppmärksamma att Umeå utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014.

Det var ett 40-tal personer, mestadels forskare, från hela världen som hade samlats på Umeå universitet för konferensen Understanding North den 25-26 april 2013. Allt från kartografi, fotografi och litteratur till klimatförändringar och livskvalitéer i det cirkumpolära området belystes genom olika föredrag.

– Kulturhuvudstadsåret är ett sätt att lyfta fram det nordliga rummet, och med den här konferensen vill vi sprida kunskap om det nordliga rummet och visa hur viktigt det här området är, berättade Per-Olof Erixon, professor vid Umeå universitet.

– Det nordliga är så mycket mer än bara snö och tomhet.

Västerbotten – en del av Arktis
Peter Sköld, föreståndare vid Arcum (Arktiskt Centrum) inledde konferensen med att bland annat berätta om forskningscentret som Umeå universitet öppnade förra året.

– Västerbotten och Norrbotten ligger i den arktiska cirkeln, och men vi som bor i Umeå tänker nog inte ofta på att vi är en del av Arktis. Många som forskar om Västerbotten, den samiska kulturen eller Umeå tänker inte på att de faktiskt är arktiska forskare, sa Peter Sköld.

Det nordliga i fotografier
Val Williams, professor i historie- och kulturfotografi vid University of the Arts i London berättade om den fotografiska dokumentationen av det nordliga och hur bilden förändrats över tid. Hon tog bland annat upp Sune Jonssons dokumentärfotografier av inlandet och Elin Berges fotoserie Drottninglandet om thailändska kvinnor i och omkring Fredrika.

– Dokumentärfotografier utmanar föreställningen av det nordliga genom glimtar från personers liv, sa Val Williams.

Del i akademisk publikation
Bidragen under konferensen kommer att publiceras i det första numret av den akademiska publikationen Journal of Northern Studies 2014. Förhoppningen är att den volymen blir till en antologi av vetenskap, beskrivningar, berättelser och tankar om ”det nordliga”.

Antalogin är en gest för inför Umeås kulturhuvudstadsår och kommer att fungera som referens och inspiration för alla som arbetar med frågor kring nordliga perspektiv.

Läs mer om Understanding North

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nordliga rummet i fokus vid internationell konferens